Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2005

Περί ορκωτών και... τραπεζών το ανάγνωσμα

Η διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα που δημοσίευσαν το 2004 και το 2003 τρεις τράπεζες που ανήκαν στο δημόσιο τομέα (οι δύο, η Εμπορική και η ΑΤΕ, εξακολουθούν να ελέγχονται από το Δημόσιο, ενώ η τρίτη, η Γενική, πέρασε στους Γάλλους της Societe) δημιουργεί προβληματισμό.

Και στις τρεις περιπτώσεις μαζί με την αλλαγή ηγεσίας είχαμε και ριζική αλλαγή στην εικόνα των αποτελεσμάτων, σε βαθμό που να διερωτάται ο απλός αναγνώστης πού αρχίζει και πού τελειώνει ο ρόλος των... ορκωτών ελεγκτών!

Στην περίπτωση της Αγροτικής (ελεγκτές της SOL Ernst & Young) η νέα ηγεσία ανακοίνωσε ορθά κοφτά ότι η τράπεζα έχει ίδια κεφάλαια της τάξης των... 50-60 εκατ. ευρώ και όχι πάνω απο 1 δισ. που εμφανιζόταν. Και έτσι θα πρέπει να γίνει η αύξηση-μαμούθ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεραπεύονται πλήρως οι επισφάλειες, όπως φαίνεται και στο ”σκελετό” επιχειρηματικού σχεδίου που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Στην περίπτωση της Εμπορικής (ελεγκτές της KPMG και του ΣΟΛ) από τα κέρδη του κ. Στουρνάρα περάσαμε στην καταγραφή πολύ μεγάλων προβλέψεων, ενώ επίκειται και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω των υποχρεώσεων προς τα Ταμεία.

Και αν αυτές οι δύο περιπτώσεις θα μπορούσαν (εσφαλμένα πιστεύουμε) να αποδοθούν και στην πολιτική αλλαγή που έφερε νέα πρόσωπα στην ηγεσία των τραπεζών, υπάρχει και η Γενική (ελεγκτές από τη Deloitte και το ΣΟΛ), όπου μπήκαν οι Γάλλοι και έγινε... χαλασμός. Η επισφάλεια της πρόβλεψης, ω ρε ζημία να δουν τα μάτια των επενδυτών!

Ουδείς βεβαίως μπορεί να πιστέψει ότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες της Societe αποφάσισαν να γράφουν προβλέψεις και ζημίες έτσι για να μειώσουν την προηγούμενη διοίκηση, αφού πρόκειται για ξένο όμιλο που κοιτά επιχειρηματικά το συμφέρον του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v