Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2005

”Και ό,τι άλλο θέλουν οι τράπεζες”!!!

Σας λέγαμε πρόσφατα ότι μια διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, που προβλέπει πιστοποίηση των τραπεζικών υπαλλήλων σε θέματα όπως η ανάλυση μετοχών, η παροχή χρηματιστηριακών συμβουλών και η διαχείριση χαρτοφυλακίου, με μόνο προσόν την... ”αποδεδειγμένη” τριετή εμπειρία, έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή που δημοσιεύουμε παρακάτω, του χρηματιστή, κ. Χαλκιάδη, η οποία δεν είναι μόνο εξαιρετικά καυστική, αλλά και εύστοχη:

Προς το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ

Κύριοι,

Κάποτε όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του και διάφορα Νομοσχέδια – σε κάποιες καταστάσεις – περνούσαν κατά το γνωστό συνοπτικό τρόπο, σε ένα Νομοσχέδιο, το οποίο τελικώς ψηφίστηκε και έγινε Νόμος του Κράτους, υπήρχε μία παράγραφος που έλεγε:

”Και ό,τι άλλο θέλει ο κ. Παπαδόπουλος”.

Αυτό, δεκαετίες ολόκληρες σχολιάζεται με γέλιο, τόσο στις τάξεις των βουλευτών όσο και στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ανέφερα το παραπάνω, γιατί στο Πολυνομοσχέδιο που μας απέστειλε ο κ. υπουργός, θα ήθελα να προτείνω κάποια αντίστοιχη διάταξη που να λέει (κάτω από το άρθρο 50) ”Και ό,τι άλλο θέλουν οι Τράπεζες…”.

Μόνον έτσι θα μπορούσα να σχολιάσω την απαλλαγή από τις εξετάσεις των τραπεζικών υπαλλήλων, ανεξαρτήτως προσόντων, Δημοτικού, Γυμνασίου, κλπ., να απαλλάσσονται από τις εξετάσεις, αρκεί να έχουν αποδεδειγμένη (εδώ γελάνε) τριετή εμπειρία.

Οι υπάλληλοι και τα στελέχη των Χρηματιστηριακών Εταιριών ακόμη και με επιτυχείς εξετάσεις για χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι, με σοβαρότατες μεταπτυχιακές σπουδές με ΜΒΑ Finance, με σπουδές σε Ανώτατα Οικονομικά Πανεπιστήμια Ελλάδος ή Εξωτερικού, με εμπειρίες 10ετίας μέσα στο χρηματιστηριακό χώρο, οφείλουν να δώσουν εξετάσεις για να μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συμβουλή, αλλιώς είναι παράνομοι!

Αντίθετα, άπαντες οι προαναφερθέντες τραπεζικοί υπάλληλοι όλων των τραπεζών και όλων των υποκαταστημάτων της Ελλάδος ανεξαρτήτων προσόντων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορούν να έχουν ”κατά τα γνωστά” όσον αφορά την εμπειρία, οποιαδήποτε πιστοποίηση.

Τα προνόμια που απολαμβάνουν οι τράπεζες τελευταία, μέσα στο χρηματιστηριακό χώρο, ολοένα και πληθαίνουν και είναι λίγο πολύ γνωστά, αλλά έλεος, μία τέτοια διακριτική διάταξη δεν τιμά κανέναν, ούτε τις τράπεζες, αλλά ούτε και το Κοινοβούλιο, αν τελικά την ψηφίσει.

Ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος

της Αθηναϊκής ΑΧΕ

Αθ. Χαλκιάδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v