Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 30 2005

Πώς να χάσετε 1% σε 1 ημέρα, με Α/Κ Διαθεσίμων!!!

Όσοι παρακολούθησαν τις διακυμάνσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την 11η Μαΐου είχαν την ευκαιρία να... απολαύσουν ένα θέαμα όχι και τόσο συνηθισμένο:

Την ημέρα εκείνη, το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού Κνωσσός, της Εγνατία ΑΕΔΑΚ, έχασε 1%.

Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο για μια παραδοσιακά συντηρητική επένδυση όπως είναι τα A/K Διαθεσίμων, αφού η ετήσια απόδοση είναι μονοψήφια και ενίοτε μόνον, στις μέρες μας, ξεπερνά τον πληθωρισμό.

Ο Χαμαιλέων ρώτησε σχετικά το Διευθυντή της Εγνατία ΑΕΔΑΚ, κ. Ν. Λαϊνα.

Όπως μας είπε, το Κνωσσός είχε αγοράσει το 2000, 100.000 μετοχές της (εκτός χρηματιστηρίου τότε) Δίολκος ΑΕΕΧ, σε ποσοστό που δεν υπερέβαινε το 2% του ενεργητικού του.

Στη συνέχεια και λόγω των αλλαγών στο κανονιστικό πλαίσιο των Α/Κ, υπήρξαν σημαντικές εκροές και από το Κνωσσός, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη αύξηση της ”στάθμισης” των μετοχών της Δίολκος στο συνολικό ενεργητικό του Α/Κ.

Την ημέρα της μεγάλης διακύμανσης στην τιμή μεριδίου του αμοιβαίου, πρόσθεσε, η Δίολκος πήρε τη θέση της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι την αποτιμούσε στο χαρτοφυλάκιό του το Κνωσσός, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η σημαντική υποχώρηση.

Ο Χαμαιλέων - ως γνωστός... αδιάκριτος - το έψαξε λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του χαρτοφυλακίου του Κνωσσός, στις 31/12/2004, αυτό κατείχε 100.000 μετοχές της Δίολκος τις οποίες αποτιμούσε (προφανώς στην τιμή κτήσης) στα 2,93 ευρώ έκαστη.

Ακόμα, το ενεργητικό του Αμοιβαίου στις 10 Μαΐου ήταν στα 15,7 εκατ. ευρώ, ενώ την επίμαχη -επόμενη-ημέρα υποχώρησε... ξαφνικά στα 10,5 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής ΣΟΒΑΡΑ θέματα.

Προφανώς, οι διαχειριστές του Κνωσσός αποτιμούσαν τη Δίολκος επι χρόνια με βάση την τιμή κτήσης που είχαν, κι όχι με βάση την εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου της (που δεν είναι βεβαίως... απόρρητη).

Γνώριζαν όμως οτι μόλις η μετοχή μπεί στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να την αποτιμήσουν στην όποια τρέχουσα τιμή της, γράφοντας ζημία περίπου 1 ευρώ ανά μετοχή (αφού η τιμή της Δημόσιας Εγγραφής ήταν 1,95 ευρώ).

Το πρώτο ερώτημα είναι αν το γνώριζαν αυτό όλοι όσοι αγόρασαν μερίδια του Κνωσσός το τελευταίο διάστημα (έστω και μηνών) πριν την εισαγωγή της ΔΙΟΛΚΟΣ στο ΧΑ.

Κι αυτό γιατί όταν πας να βγάλεις 2-3-4% ετήσια απόδοση από τα χρήματά σου, το να χάσεις 1% σε μια μέρα είναι ”βαρύ”, όπως και να το κάνουμε.

Το άλλο ερώτημα όμως, είναι αν το γνώριζαν- και πως- εκείνοι οι επενδυτές του αμοιβαίου, που φαίνεται να απέσυραν τα χρήματά τους αμέσως ΠΡΙΝ χάσει το αμοιβαίο 1% σε μια ημέρα!

Διότι την προηγουμένη της πτώσης το ενεργητικό του αμοιβαίου ήταν 15,75 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια μέρα έκλεισε στα 10,57 εκατ. ευρώ, ήτοι έφυγε σχεδόν το...μισό ενεργητικό.

Κι από την επόμενη της πτώσης, το ενεργητικό ανέβηκε μέρα τη μέρα φτάνοντας μετά από 4 μέρες, να είναι 15,6 εκατ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και μια μέρα πριν την πτώση!!!

Αποτελεί μήπως περίπτωση εσωτερικής πληροφόρησης ή άνισης μεταχείρισης μεταξύ των μεριδιούχων αυτό το περίεργο φαινόμενο;

Δεν το γνωρίζουμε, αλλά οφείλουμε να καταγράψουμε αυτό το συμβάν.

ΥΓ: Ψάξαμε και τον κανονισμό του Α/Κ και είδαμε ότι η τιμή ρευστοποίησης μεριδίου είναι η τιμή της ημέρας στην οποία γίνεται η αίτηση του μεριδιούχου, ενώ η καθαρή τιμή της κάθε ημέρας υπολογίζεται μετά το κλείσιμο του ΧΑ στις 16.00.

Μήπως λοιπόν οι καλοί μεριδιούχοι που... ”την έκαναν” έφυγαν με την τιμή της 10ης Μαΐου, φορτώνοντας τη ζημία στους εναπομείναντες;

Και ποιοί ήταν αυτοί άραγε;

Περιττό να πούμε ότι αναμένουμε απαντήσεις επί των ερωτημάτων μας, καθώς στάθηκε ιδιαίτερα δύσκολο να μιλήσουμε εκ νέου με τον αρμόδιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕΔΑΚ, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, παρότι το επιδιώξαμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v