Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2005

EFG: Η τελευταία... mini εξαγορά στη Ρουμανία

Θριαμβευτικού ύφους η χθεσινή ανακοίνωση της EFG Eurobank για την εξαγορά της ρουμανικής χρηματιστηριακής Capital Securities SA (μέσα από τη μητρική της Capital SA).

Δικαίως βέβαια, αφού δείχνει την έμφαση της τράπεζας στις χρηματιστηριακές αγορές της περιοχής, στο... καπάκι μετά την πρόσφατη εξαγορά τούρκικης χρηματιστηριακής ( η νυν ΕFG Instabul Securities AS).

Ωστόσο, μια μικρή έρευνα του ”Χαμαιλέοντα” (μέσω του… εν Βουκουρεστίω κατοικοεδρεύοντα εξαδέλφου του) έδειξε ότι τουλάχιστον η χρηματιστηριακή δεν αποτελεί ”ισχυρό μέγεθος” στην τοπική αγορά, πράγμα που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας ξάφνιασε.

Και εξηγούμεθα: Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τζίρους Ιανουαρίου – Απριλίου 2005, η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή κατέκτησε το... 0,64% της τοπικής αγοράς (μετοχές και ομόλογα) καταλαμβάνοντας την 42η θέση σε σύνολο... 66 χρηματιστηριακών εταιριών!

Απλώς να σημειώσουμε ότι η ΕΤΕΒΑ χρηματιστηριακή στο Βουκουρέστι (θυγατρική της Εθνικής) έχει μερίδιο 0,89%, η European (συμφερόντων του Έλληνα χρηματιστή Δ. Παπαριστείδη) έχει μερίδιο 1,2% και η Alpha Finance της Alpha Bank έχει μερίδιο 3,9% και είναι 8η στη συνολική λίστα των χρηματιστών!

Η δραστηριοποίηση δε της εξαγορασθείσας απο την EFG Χρηματιστηριακή στο Rasdaq (κάτι σαν Παράλληλη Αγορά δική μας και κάτι σαν τα αμερικανικά pink sheets) είναι σχεδόν... μηδενική, σε αντίθεση με την Alpha Finance που κατατάσσεται στην τρίτη θέση!

Θα πείτε ”καλά, δεν έχει και μεγάλη δουλειά στο Βουκουρέστι η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή, αυτό όμως που έχει είναι σαφώς μεγάλα περιθώρια ανόδου της” και δεν θα έχετε άδικο, γιατί αυτό ενδεχομένως να σκέφτηκαν και οι της διοίκησης της EFG Eurobank που έκαναν την κίνηση.

Κι ελπίζουμε ολόψυχα να τους βγει! Βέβαια, ο εξάδελφος από το Βουκουρέστι μας επεσήμανε ότι ο υφιστάμενος πρόεδρος (που θα παραμείνει και στο νέο σχήμα) κ. Ion Florescu (Αγγλορουμάνος αν δεν κάνουμε λάθος) έχει και μια άλλη δραστηριότητα παραπλεύρως, που επικεντρώνεται στη διαχείριση private equity funds (Romanian Reconstruction Capital Funds) και μια εταιρεία asset management που ενδεχομένως να ενσωματωθεί στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα.

Αυτό θα είναι πολύ καλό, μια που ο κ. Florescu, ο οποίος έχει αποκτήσει ευπρεπές όνομα στη Ρουμανία για τις διαχειριστικές του ικανότητες, τώρα θα πρέπει να μοιράζει το ταλέντο του ανάμεσα στις ευθύνες διαχείρισης των funds του και στη διοίκηση της χρηματιστηριακής των τεσσάρων υπαλλήλων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v