Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2005

Εξαγορές τραπεζών: Μην κρατάτε την... αναπνοή σας!

Πολλά ακούγονται, κι άλλα τόσα γράφονται, για το ”ζωηρό” υποτίθεται ξένο ενδιαφέρον, όσον αφορά στην απόκτηση ποσοστού ελέγχου σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, τουλάχιστον για το τρέχον διάστημα, τα περιθώρια να λάβει σάρκα και οστά ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ελάχιστες (για να μην είμαστε απόλυτοι και πούμε σχεδόν… ανύπαρκτες), εξαιρουμένων βεβαίως των ιδρυμάτων που προτίθεται να ”ιδιωτικοποιήσει” η κυβέρνηση (δηλαδή προς το παρόν την… Εμπορική).

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται το ”γιατί” ας ρίξουν μια ματιά στα εξής:

α) στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, που μάλλον δεν επιτρέπουν την πληρωμή ενός μεγάλου ποσοστού σε ρευστό, μέσω Δημόσιας Προσφοράς.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ μεγάλη αποτίμηση σε σχέση με το book value τους, γεγονός που δεν διευκολύνει την πληρωμή ενός τιμήματος σε μετρητά.

β) στο νόμο 2190 και τις ”προδιαγραφές” που θέτει όσον αφορά τις ”εισφορές σε είδος”, κάτι που είναι προϋπόθεση για να αγοραστούν μετοχές ελληνικών τραπεζών με ”ανταλλαγή μετοχών” κι όχι μόνο με ρευστό, αφού , (πέραν του treasury stock που μπορεί να διαθέτει ένας τραπεζικός οργανισμός, για να πληρώσει με μετοχές μια εξαγορά), θα πρέπει η εξαγοράζουσα τράπεζα να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχουν οι μέτοχοι της εξαγοραζόμενης τράπεζας εισφέροντας σε είδος τις μετοχές της.

γ) Στις διαδικασίες που προϋποθέτει η απορρόφηση μιας ελληνικής τράπεζας από μια μεγάλη ξένη, ενδεχόμενο που έτσι κι αλλιώς είναι μάλλον… τραβηγμένο!

Έχετε σκεφτεί για παράδειγμα τι τεράστιο μπέρδεμα θα ήταν να πάρει ο κάθε ιδιώτης μέτοχος μιας ελληνικής τράπεζας, μετοχές μιας άλλης τράπεζας, εισηγμένης στη Γαλλία, στη Γερμανία ή στις… ΗΠΑ;

Με απλά λόγια, μόνον ο κ. Λάτσης έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να προσφέρει controling interest στην τράπεζα στην οποία είναι βασικός μέτοχος, είτε λαμβάνοντας μετρητά, είτε μετοχές της εξαγοράζουσας τράπεζας, χωρίς πολλές αγκυλώσεις.

Ωστόσο, κι εδώ τα ερωτήματα είναι: Πρώτον άν θέλει σε αυτή τη φάση ο ίδιος να πουλήσει.

Και δεύτερον, άν η τιμή που ο ίδιος θα ζητήσει (δεν θα έπρεπε να ζητήσει κι ένα premium αφού έχει ποσοστό ελέγχου;) θα θεωρηθεί αρκετά ”λογική” απο τους ξένους που θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια κίνηση.

Οταν ακούτε λοιπόν για σενάρια εξαγορών ελληνικών τραπεζών από ξένους, μην κρατάτε και την.. αναπνοή σας!!!

ΥΓ: Λάβετε επίσης υπ όψιν σας, οτι οι ξένες τράπεζες δεν θέλουν πλέον να έχουν... μικροποσοστά σε τράπεζες ”περιφερειακές” όπως οι δικές μας, ούτε κι έχουν λόγο να τις διατηρήσουν (άν τις πάρουν) εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Που σημαίνει οτι από την αρχή θα έχουν στο μυαλό τους την έξοδο των τραπεζών που θα αγοράσουν (όταν και άν τις αγοράσουν) από τη Σοφοκλέους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v