Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2005

H Eμπορική, η CA και ο κ. Αλογοσκούφης

Όποιος κατάλαβε, διαβάζοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τι ακριβώς συνέβη τελευταία στην υπόθεση Εμπορική – Credit Agricole, να μας το πει κι εμάς!

Διότι κάποιοι έσπευσαν με μεγάλη ευκολία να βγάλουν τον υπουργό είτε… χαζό είτε... τρελό για το γεγονός ότι μίλησε σκληρά περί όρων της σύμβασης που δεν είναι σύννομοι με το ελληνικό δίκαιο.

Διαβάσαμε λοιπόν κι εμείς ότι η CA ”αποδέχθηκε” εύκολα ότι η Εμπορική έχει ”δικαίωμα” και όχι ”υποχρέωση” να επαναγοράσει τις μετοχές της στην υψηλή τιμή του 2000, οπότε, σου λέει τι χρειαζόταν να... αγριέψει ο Αλογοσκούφης και να έχουμε... επεισόδια.

Αυτό όμως που ΔΕΝ διαβάσαμε αφορά μια… λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε δημοσιεύσει και πριν από περίπου 18 μήνες, πέραν των άλλων, υπήρχε και όρος που έλεγε ότι η Εμπορική θα πρέπει να καταβάλει στην CA τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που θα πουλήσει η γαλλική τράπεζα τις μετοχές της σε κάποιον τρίτο (εφόσον οι Γάλλοι έχουν καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια) και στην τιμή αγοράς αυτών των μετοχών το 2000.

Κι εκεί μάλλον εδράζεται το ένα σκέλος του... προβλήματος, το οποίο παλεύει να επιλύσει, ανεπισήμως, ο κ. υπουργός.

Θυμίζουμε επίσης ότι η ολόκληρη η συμφωνία έχει διάρκεια έως το 2007 (πράγμα που δεν βολεύει καθόλου τις προθέσεις της κυβέρνησης να τελειώνει με το θέμα εντός του 2006) κι εκεί εδράζεται ένα άλλο σκέλος του προβλήματος.

Οπότε, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του γεγονότος ότι η CA έχει το 50% σε μια σειρά θυγατρικών της Εμπορικής, είναι σίγουρο ότι τα τελευταία δημοσιεύματα του Τύπου είναι υπεραπλουστευτικά από πολλές πλευρές.

Στην πράξη ένα γεγονός προκύπτει. Ότι αναζητούνται λύσεις στο παρασκήνιο, με απανωτές διαβουλεύσεις μεταξύ CA και Εμπορικής – Δημοσίου, καθώς η ελληνική πλευρά είναι σε μεγάλο βαθμό δέσμια της αποικιοκρατικής συμφωνίας που έγινε επί Παπαντωνίου και Στουρνάρα.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, να περνούσε το θέμα σε κάποια διεθνή διαιτησία...

Υ.Γ. 1: Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι χρειάστηκε η έμμεση -πλην σαφής- αναφορά της CA στην τρέχουσα τιμή της τράπεζας για να αρχίσουμε να βλέπουμε κι αλλού να γίνεται κουβέντα για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση που έχει κατακτήσει η Εμπορική!

Υ.Γ. 2: Εντυπωσιακή ακόμη θεωρούμε την ευκολία με την οποία κάποιες ”γραφίδες” (για… ”πένες” ούτε λόγος να γίνεται!) τη μία υπερασπίζονται την… εθνική, τάχα, σημασία που θα είχε η απόκτηση της Εμπορικής από την CA, και την άλλη βαράνε με απόλυτη φυσικότητα εντελώς διαφορετικό… τουμπελέκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v