Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2006

O… ”κίνδυνος” των deals

Επόμενο είναι να έχει ανοίξει η όρεξη της Σοφοκλέους για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, μετά από μια σειρά κινήσεων (δεν χρειάζεται να τις απαριθμήσουμε, είναι αρκετά γνωστές) που έγιναν σχετικά πρόσφατα.

Ωστόσο, καλά ενημερωμένοι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ήδη ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο παρουσιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις, ούτε οι πιθανές αποτιμήσεις τόσο υψηλές όσο φέρονται να είναι.

Είναι γεγονός ότι η αναζωπύρωση της χρηματιστηριακής αγοράς, έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις ”επαφές” και τις ”συζητήσεις” σε διάφορους κλάδους.

Όπως είναι γεγονός ότι υπάρχει σημαντική ρευστότητα τόσο από το εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.

Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι ξαφνικά θα γεμίσει ο κόσμος από πραγματικά ελκυστικά deals που να έχουν αυτό που λέμε ”επιχειρηματικό νόημα”. Θυμίζουμε για παράδειγμα, τη διεθνή στατιστική που λέει ότι 6 στις 10 συγχωνεύσεις ΔΕΝ έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Θυμίζουμε επίσης ότι στην Ελλάδα τα deals είναι ακόμη πιο δύσκολα απ’ ότι στο εξωτερικό, καθώς οι εταιρίες είναι κατά κανόνα πιο ”οικογενειακές”, οπότε πρέπει να ταιριάξουν πολύ καλά και τα… ”χούγια” ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

Για να λέμε όμως και τα καλά, φαίνεται πως σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών θυμάται τα λάθη του 1999 κι έτσι αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη… σύνεση τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Τι θέλουμε λοιπόν να πούμε.

Πρώτον, προσοχή στους… κράχτες που θα πουλήσουν deals κι εκεί που δεν υπάρχουν. Δεύτερον, προσοχή στις αποτιμήσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν deals όπου κάποιος θα αγοράζει 15 φορές το EBITDA μιας εισηγμένης.

Τρίτον, ασχέτως του τι θα κάνει μια μετοχή βραχυπρόθεσμα, συνεπεία της φήμης ή της είδησης για ένα deal, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και το… μακροπρόθεσμο.

Το σημειώνουμε αυτό, διότι πολλοί αναγνώστες της στήλης φαίνεται ότι παρερμηνεύουν κάποια από τα σχόλιά μας. Το χρηματιστήριο ”ζει” με τις διακυμάνσεις και τις υπερβολές. Συνεπώς μια μετοχή μπορεί να ακριβαίνει, ενώ είναι ήδη ακριβή, ή και να πέφτει, ενώ είναι ήδη φθηνή. Σε βάθος χρόνου όμως, οι αποτιμήσεις κινούνται κοντά στα θεμελιώδη.

Κι όποιος το θυμάται αυτό σπάνια βγαίνει χαμένος.

ΥΓ: Τις προάλλες είχαμε σημειώσει σκωπτικά την άνοδο των Χαλυβδοφύλλων. Ε, λοιπόν χθες είδαμε (πέρα από το νέο ”άλμα” της προαναφερθείσας) και την… Χατζηκρανιώτης (με αρνητικό πρόσημο στα αποτελέσματα εκμετάλλευσης του 9μηνου!) να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 10%.

Ίσως να έχει κι αυτή κάποιο… deal στα σκαριά!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v