Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2006

Αναζητώντας ”ευκαιρίες” στο Χ.Α.

Κατά γενική ομολογία, μεγάλες ”αγοραστικές ευκαιρίες” είναι δύσκολο να βρεθούν στη σημερινή Σοφοκλέους κατόπιν της ανόδου που προηγήθηκε.

Στις περισσότερες μετοχές που έχουν ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση, υπάρχουν λόγοι που την εξηγούν, έστω κι αν δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Άλλωστε, σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί οι λόγοι έχουν να κάνουν με θέματα άσχετα με τα fundamentals, όπως για παράδειγμα η έλλειψη εμπορευσιμότητας και η ύπαρξη συστηματικά μεγάλων spreads μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης.

Σε περιπτώσεις αυτού του είδους μόνος καταλύτης μπορεί να είναι ο… βασικός μέτοχος, ο οποίος, αν το θέλει, μπορεί σταδιακά να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μετοχές, κυρίως στη μικρή και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, οι οποίες για διάφορους λόγους δεν έχουν προσελκύσει επαρκές ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες και αναλυτές, παρότι είναι δύσκολο να τους βρεις ψεγάδι.

Κάτι τέτοιο έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, και όσοι είχαν… υπομονή, ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα.

Ωστόσο, η ανεύρεσή τους προϋπουθέτει λεπτομερές ”ψάξιμο” από την πλευρά του επενδυτή, κάτι το οποίο διευκολύνει πλέον και η αναλυτική παρουσίαση στοιχείων με βάση τα ΔΛΠ.

Το θέμα είναι πόσοι έχουν την υπομονή όχι απλώς να κοιτάξουν το ”P/E”, αλλά να μελετήσουν τις εταιρίες, την εξέλιξη του τζίρου και των λειτουργικών κερδών, τις υποχρεώσεις, το ύψος των αποθεμάτων, να ψάξουν για κρυφές υπεραξίες από ακίνητα, και άλλα θέματα που δεν φαίνονται με μια απλή και γρήγορη ανάγνωση.

Ατυχώς οι περισσότεροι επενδυτές δεν δείχνουν μεγάλη συμπάθεια σε τέτοιες ”κοπιώδεις” διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v