Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2006

ΧΡΥΣΟΣ: Μια λάμψη που δεν θαμπώνει (ακόμη...)

Σημειώστε, έτσι, για λόγους σύγκρισης, ορισμένα ”νουμεράκια”. Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, (31/3/2001-31/3/2006) η τιμή του χρυσού σε δολάρια έχει ”γράψει” ποσοστό ανόδου 127,4%. Και τι μας νοιάζει εμάς η διαφορά σε δολάρια, θα πείτε, εμάς το ευρώ μας νοιάζει.

Ο.Κ. Σε ευρώ ο χρυσός έχει προσφέρει στο ίδιο διάστημα κέρδος 67,6%. ”Συμπαθητικά” θα πείτε, ώσπου να περάσουμε στο επόμενο ”νουμεράκι”. Μέσα σε 12 μήνες (με λήξη και πάλι στις 31/3/2006) η απόδοση του χρυσού σε ευρώ είναι 46,2%.

Το τελευταίο δίμηνο το ”κίτρινο μέταλλο” κερδίζει 3%, έχοντας ”γράψει” υψηλό 25ετίας.

Μμμ… επικίνδυνο αυτό, θα πείτε, ωστόσο οι περισσότερες προβλέψεις, ειδικά μετά το τελευταίο ”ρεκόρ”, είναι ότι η πορεία είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Κάποιοι μάλιστα προβλέπουν και... εκτόξευση, ιδίως στις δολαριακές τιμές.

Θεωρίες περί αυτού υπάρχουν αρκετές, με κύριο άξονα αφενός την αυξημένη ζήτηση και αφετέρου το ενδεχόμενο πληθωρισμού ή στασιμοπληθωρισμού και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Υ.Γ.: Λάβετε δε υπ’ όψιν σας ότι δεν είναι μόνον ο χρυσός που γράφει ρεκόρ, δημιουργώντας μια αίσθηση ότι μπορεί να είναι ”στα ψηλά”. Θυμηθείτε ότι σε επίπεδα ”ρεκόρ”, σε σχέση με το ΑΕΠ, και όχι μόνον σε σχέση με αυτό, είναι και τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v