Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 2 2023

DBRS ή Moody's

Εβδομάδα «κρησάρα» για οικονομία και αγορές μετοχών, κρατικών ομολόγων, η τρέχουσα, με την αξιολόγηση από την DBRS την Παρασκευή να αποτελεί το πρώτο από σειρά ορόσημων στην πορεία προς την αναβάθμιση.

Κοινή εκτίμηση πως από την ετυμηγορία του καναδικού οίκου διακυβεύονται αρκετά αλλά όχι όλα. Ο λόγος; Η DBRS είναι μεν ο ένας από τους BIG4 (λαμβάνεται υπόψη από την κεντρική τράπεζα), αλλά με τη μικρότερη βαρύτητα επηρεασμού. Η DBRS έχει κάνει το... μισό βήμα, όταν προ μηνός εξηγούσε γιατί δεν έχει εντάξει
την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι αναλυτές του οίκου ήταν σαφείς πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να είναι βέβαιοι πως το investment grade θα αντέξει, θέτοντας ζήτημα διατηρησιμότητας. Μα η ελληνική οικονομία θα είναι από τις εξαιρέσεις ευρωπαϊκών με θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και το πιθανότερο και το 2024, όταν όλο και περισσότεροι αναφέρονται σε ύφεση στην Ευρώπη, σε στασιμοπληθωρισμό κ.λπ.

Μερίδα ειδικών (στη διαχείριση του κρατικού χρέους) προφανώς και αποδίδει σημασία στην αξιολόγηση της DBRS, αλλά θεωρεί σημαντικότερη τη θέση που θα λάβει η Moody's (15/9). Εξηγούν ότι ο αμερικανικός οίκος είναι αφενός -εδώ και χρόνια- ο πιο αυστηρός αξιολογητής της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου αυτός με τη μεγαλύτερη βαρύτητα από τους 4. Το γιατί ο οίκος έχει την οικονομία τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα λίγο ως πολύ γνωστό, τα παθήματα (PSI κ.λπ.) έγιναν μαθήματα.

Επίσης, σημειώνουν πως περισσότερο από την DBRS θα μετρούσε μία ενδεχόμενη αναβάθμιση από τα άλλα δυο αμερικανικά σπίτια, Standard & Poor's και Fitch, ενώ παραπέμπουν και στο ενδεχόμενο η Scope Ratings να πάρει την πιστοποίηση της ΕΚΤ (πιθανόν στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου).

Συμπερασματικά, η αξιολόγηση της Παρασκευής -από την DBRS- είναι κρίσιμη αλλά είναι η μία από τις «μάχες» που θα δοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Και όπως συμβαίνει συνήθως, είναι το... αμερικανικό ιππικό που σώζει την κατάσταση, με σημαιοφόρο τη Moody's.

Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρουσα η τελευταία έκθεση του οίκου, όπως την παρουσιάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Σαν να ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα και να μειώσει αισθητά τη διαφορά των 3 κλιμάκων.

 

ΥΓ: Η στήλη θα απουσιάσει μέχρι και την Πέμπτη, για αυτό με μέτρο και σύνεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v