Moody’s: Γιατί έρχονται αναβαθμίσεις για την Ελλάδα

Τι ρόλο παίζουν οι οικονομικές, δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, καθώς και οι μετρήσεις βιωσιμότητας του χρέους. Τα ατού και οι αντίθετοι άνεμοι.

Moody’s: Γιατί έρχονται αναβαθμίσεις για την Ελλάδα

H Ελλάδα δρέπει τους καρπούς των μνημονίων και των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά ότι για την Ελλάδα (αλλά και την Πορτογαλία και την Κύπρο), παρατηρούνται ανοδικές πιέσεις στα ratings τους, ενώ οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις συνεχείς, ουσιαστικές οικονομικές, δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις.

Οι σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ΕΕ επόμενης γενιάς (NGEU), θα εδραιώσουν την ισχυρή πρόοδο που έχουν σημειώσει και στα τρία κράτη όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση κατά την τελευταία δεκαετία. Η πρόοδος αυτή αντανακλά επίσης ενισχυμένους θεσμούς και την ισχύ της διακυβέρνησης και συμβάλλει στον περιορισμό της ευαισθησίας στον κίνδυνο εκδήλωσης γεγονότων στον τραπεζικό τομέα.

Για τη Moody’s, σημαντικό είναι το ζήτημα του χρέους. Eιδικά για την Ελλάδα, οι μετρήσεις της προσιτότητας του χρέους υποστηρίζονται από το σημαντικό μερίδιο της χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από τους εταίρους της ευρωζώνης. Ωστόσο, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχει προπληρώσει τους επίσημους πιστωτές σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός που έχει συμβάλει στη βελτίωση του προφίλ του χρέους της και σηματοδοτεί τη δημοσιονομική της ικανότητα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα αποπλήρωσε πλήρως και πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ το 2022 και πραγματοποίησε επίσης πρόωρες αποπληρωμές προς τους δανειστές, στο πλαίσιο της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (GLF).

Πιο πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή του GLF θα πραγματοποιηθεί το 2023, καλύπτοντας λήξεις 2024 και 2025 ύψους περίπου 5,3 δισ. ευρώ (περίπου 1,3% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος Μαρτίου 2023).

Ειδικά για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τις ομοειδείς χώρες με αξιολόγηση Ba- και Baa, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία θα καταγράψουν μακράν τις μεγαλύτερες σωρευτικές μειώσεις των αντίστοιχων λόγων χρέους προς ΑΕΠ από την αιχμή της πανδημίας. Για την Ελλάδα, προβλέπουμε ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί κατά 52 μονάδες βάσης στο 154% του ΑΕΠ έως το 2024, από 206% το 2020.

Οι δείκτες προσιτότητας του χρέους, όπως ο λόγος των πληρωμών τόκων προς τα έσοδα, θα εξασθενήσουν ελαφρά το 2023-24, μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2022 για την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Και για τις τρεις χώρες, οι δείκτες οικονομικής προσιτότητας του χρέους θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2009-2010, όταν οι δανειακές επιβαρύνσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες. Επίσης, οι προβλέψεις μας για την πορεία της οικονομικής προσιτότητας του χρέους τους κατά τις επόμενες χρονιές συγκρίνονται ευνοϊκά με τους μέσους όρους για τους ομολόγους τους με διαβάθμιση Ba και Baa.

Οι ισχυρότερες τράπεζες στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη - Οι κίνδυνοι

Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές υποστηρίζουν τη μείωση του κινδύνου του τραπεζικού τομέα, ενώ με τη σειρά τους οι ισχυρότερες τράπεζες ευνοούν την ισχυρή ανάπτυξη. Η χαμηλότερη μόχλευση του τραπεζικού συστήματος και η βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού στηρίζουν τη θετική δυναμική των κρατικών αξιολογήσεων. Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, ενώ η κερδοφορία επωφελείται από τα υψηλότερα επιτόκια και τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές.

Στον αντίποδα, η γήρανση του πληθυσμού περιορίζει την ανοδική πιστωτική δυναμική. Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα περιορίσει την αύξηση του ΑΕΠ, ιδίως για την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Το δημοσιονομικό κόστος από τη γήρανση θα αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς αλλά θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, όπως προβλέπει η Moody’s.

Τέλος, η έκθεση σε φυσικούς κλιματικούς κινδύνους θα θέσει πρόσθετα εμπόδια τις προσεχείς δεκαετίες. Είναι πιθανό να αυξηθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα από τους καύσωνες σε αυτές τις τρεις χώρες. Ο τουρισμός θα διαταραχθεί, στην καλύτερη περίπτωση, και μέτρα προσαρμογής για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ακραία ζέστη, ξηρασία και τις πυρκαγιές θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις, καταλήγει η αμερικανική εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v