Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2023

FED: Η επόμενη ημέρα

Αμετάβλητα μεν άφησε τα επιτόκια (5,25%-5,50%) η Fed αλλά ορθάνοιχτο το παράθυρο για ακόμη μία αύξηση μέσα στο 2023.

Στις 31/10-1/11 και 12-13/12 οι επόμενες και τελευταίες δύο συνεδριάσεις για φέτος, που σημαίνει ότι εάν όντως ακολουθήσει και άλλη μία θα φτάσουν συνολικά τις δώδεκα (12!) οι αυξήσεις επιτοκίων, από τον Μάρτιο του 2022.

Είναι ο μακροβιότερος και επιθετικότερος κύκλος αύξησης/σύσφιξης, σε εποχή που το παγκόσμιο δημόσιο/κρατικό χρέος έχει εκτοξευθεί στη... στρατόσφαιρα.

Εξίσου σημαντικό, όπως προέκυψε από την ομιλία του επικεφαλής της Fed, η -σχεδόν- βεβαιότητα ότι για το 2024 και οι (όποιες) μειώσεις θα είναι λιγότερες και μικρότερης εμβέλειας απ' ό,τι μέχρι πρότινος υπολογιζόταν.

Αρα, το 2024 θα πάει με σταθερά υψηλά επιτόκια/ακριβό κόστος χρήματος παράλληλα με συνέχιση των πολιτικών σύσφιξης.

Συνδυαστικά με την προετοιμασία της κοινής γνώμης πως, πλέον, τα νομισματικού χαρακτήρα μέτρα απέδωσαν (;) ό,τι απέδωσαν και τώρα σειρά έχουν τα δημοσιονομικά, δηλαδή περιοριστικά για την πραγματική οικονομία, την κοινωνία, η συνέχεια δεν προοιωνίζεται και τόσο ευοίωνη.

Επίσης, τα μέλη της FOMC εκτίμησαν το επιτόκιο στο 2,9% για το 2026, ποσοστό πάνω από το όριο που η Fed θεωρεί ως ουδέτερο (δηλαδή δεν μειώνει/δεν ενισχύει την ανάπτυξη) και υψηλότερο απ' ό,τι είχαν προβλέψει στη συνεδρίαση της 25-26/7.

Με τις ΗΠΑ σε αυτό το περιβάλλον, το χθεσινό ερώτημα του Dr Money για το αν η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τα λάθη του 2008 και του 2011 μόνο θεωρητικό δεν είναι. Θυμίζω, αμφότερα επί θητείας του Ζαν Κλοντ Τρισέ -Γάλλου όπως και η νυν επικεφαλής στη Φρανκφούρτη.

Διάγνωση του Dr Money, που συμπληρώνεται σήμερα με την υπενθύμιση ότι συγκλίνουσες εκτιμήσεις -τέλη 2022- ήθελαν Fed και ΕΚΤ να μειώνουν τα επιτόκια, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Εχουμε δρόμο -και δύσβατο- ακόμη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v