Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed

Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για «παύση» η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Πιο σφιχτή νομισματική πολιτική αναμένουν για το 2024 οι αξιωματούχοι. Στο 3,3% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2023. Πρωταρχικός στόχος η «ομαλή προσγείωση» τόνισε ο Πάουελ.

Aμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για «παύση» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν μία ακόμα αύξηση επιτοκίων εώς το τέλος του έτους και πιο σφιχτή νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια του 2024 από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. 

Όπως και τον Ιούνιο, οι προβλέψεις των αξιωματούχων για την πορεία των επιτοκίων δείχνουν κατά μέσο όρο ότι θα φτάσουν στο 5,5% με 5,75% φέτος, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Ωστόσο, αναμένουν τώρα ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2024 αντί για 1 ποσοστιαία μονάδα που ανέμεναν τον Ιούνιο. Ειδικότερα, τα επιτόκια προβλέπεται να μειωθούν στο 5,1% ώς το τέλος του 2024 και στο 3,9% ώς το τέλος του 2025.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,3% ώς το τέλος του έτους, στο 2,5% την επόμενη χρονιά και στο 2,2% ώς το τέλος του 2025. 

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), το οποίο περιλαμβάνει προβλέψεις για ισχυρότερη ανάπτυξη και αγορά εργασίας από ό,τι προηγουμένως, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «ομαλής προσγείωσης».

Ειδικότερα, η Fed αναβάθμισε σημαντικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2023, στο 2,1% από 0,4% προηγουμένως. 

Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητο κοντά στο 3,8% φέτος και να αυξηθεί στο 4,1% στο τέλος του έτους. 

Αλλά στο ανακοινωθέν η Fed προειδοποιεί παράλληλα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με το ενδεχόμενο ακόμα πιο σφιχτών πιστωτικών συνθηκών και υψηλότερου κόστους δανεισμού. 

Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί

Η Fed έχει καλύψει πολύ έδαφος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία.

Όπως τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τους κινδύνους.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο ίδιος ανέφερε ότι η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας έχει ανεβάσει ταχύτητα. Επισήμανε, επίσης, ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν βαρύνουν τις επενδύσεις. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, επισήμανε ότι η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο, αν και έχει μετριαστεί κάπως.

Όπως σημείωσε, η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο του 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο. Τόνισε, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς ο πληθωρισμός είναι επώδυνος και επανέλαβε ότι η Fed είναι προσηλωμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed δεν αποτελούν κάποιο σχέδιο δράσης και η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα που έχει σε κάθε συνεδρίαση.

Θα προχωρήσουμε προσεκτικά αλλά είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τα επιτόκια αν χρειαστεί, διαμήνυσε ο Πάουελ.

O πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι μια «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κεντρικής τράπεζας. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η οικονομία είναι αντιμέτωπη με πολλά ρίσκα και ότι μια «ομαλή προσγείωση» δεν συνιστά το βασικό σενάριο της Fed. 

Όσον αφορά την άνοδο στις τιμές της ενέργειας, ο Πάουελ τόνισε ότι δεν αποτελεί τόσο «ισχυρό» σήμα για το που οδεύει η οικονομία. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο παρατεταμένη είναι μια άνοδος στις τιμές. Η κεντρική τράπεζα συνήθως αγνοεί τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις στην ενέργεια, πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v