Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2023

Η Alpha Bank, το 10ετές και τα MREL

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να μάθει η επενδυτική κοινότητα το εάν στην Alpha Bank θα ομιλούν και... ιταλικά.

Εάν δεν υπάρξει ανταγωνιστική (και ουσιαστική/πειστική) προσφορά από έτερο ενδιαφερόμενο, το 9% του μ.κ. που έχει το ΤΧΣ θα πάει στον όμιλο που εδρεύει στην καρδιά της Λομβαρδίας, στο Μιλάνο.

Κοινή η εκτίμηση πως αντιπρόταση δεν θα υπάρξει, συνεπώς από Δευτέρα η Alpha Βank θα είναι η δεύτερη τράπεζα μετά τη Eurobank που δεν θα έχει σχέση με το δημόσιο.

Εξέλιξη προς την κανονικότητα, πράξη δεύτερη, καθώς από εβδομάδα ξεκινά η τρίτη με την Εθνική. Σε μία συγκυρία που τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χαίρουν θετικής αποδοχής από τις πανίσχυρες αγορές, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το ελληνικό 10ετές τιμολογείται στο 3,861%, όταν το αντίστοιχο ισπανικό στο 3,757%. Για το ιταλικό ούτε συζήτηση, εδώ και καιρό είναι πολύ πιο πίσω (ακριβότερο) στα 4,521% (!).

Εχουν τη σημασία τους αμφότερα (αποεπένδυση του Ταμείου, τιμολόγηση κρατικού χρέους) καθώς η αντιμετώπιση των ξένων ουδεμία σχέση με παλαιότερων εποχών.

Σε αυτό το πλαίσιο και η ευνοϊκή αντιμετώπιση από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, που μετά τις επαφές των μελών του στην Αθήνα έδωσε παράταση ενός έτους στις διοικήσεις των συστημικών για την κάλυψη των στόχων MREL (τέλος 2026). Αβρότητα λίγες ημέρες πριν τη βαθμολόγηση από τη Fitch και το ενδεχόμενο ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης να δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο δεύτερος αμερικανικός (έχει προηγηθεί η Standard & Poor's) και ο τρίτος πιστοποιημένος από την ΕΚΤ (έχει προηγηθεί η καναδική DBRS).

Εχουν τη σημασία τους όλα αυτά, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, καθώς θα διευκολύνουν τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων με χαμηλότερο κόστος.

Ακόμη ένα βήμα προς την επενδυσιμότητα, στην έμπρακτη επιβράβευση των μετόχων/επενδυτών, δηλαδή τη διανομή μερίσματος.

Ισχυρό δέλεαρ ενόψει διάθεσης του 20% (;) της Εθνικής και σε επόμενο χρόνο της Πειραιώς.

Στις 968,94 μονάδες ο ΔΤΡ με θετική μεταβολή 51,26% για το 2023, τη μεγαλύτερη από αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v