Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2024

Η ώρα των Τραπεζών και η Κλαούντια Μπουχ

Στις 1.126,44 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με άνοδο 0,80% στην χθεσινή συνεδρίαση και 6,11% στις πρώτες 7 συνεδριάσεις του 2024. Στις 120,66 ο EutoStoxx Banks Index, με απώλειες 0,42% εχθές και συν 1,92% από αρχή έτους.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα υπέρ των ελληνικών έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Προϋποθέσεις για να συνεχιστεί -όπως άλλωστε συνέβη το 2023- υπάρχουν, λόγοι και αφορμές συντρέχουν. Ενδιαφέρουσα η σημερινή για τον κλάδο, καθώς θα γίνει η πρώτη συνάντηση/γνωριμία των τραπεζιτών με την Κλαούντια Μπουχ, διάδοχο του Αντρέα Ενρια στον SSM.

Διευρυμένη η συνάντηση- το πρωί- με τη συμμετοχή των επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης) της Attica Bank, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Το θέμα του μερίσματος στην ατζέντα -όπως και το σύνολο που αφορά από ποιότητα κεφαλαίων, προοπτικές, αποεπένδυση ΤΧΣ κ.ά- από τα πιο ισχυρά δέλεαρ για τα "ισχυρά χέρια" που τοποθετούνται από την αρχή του έτους.

Η προοπτική διανομής μερίσματος και η απο-επένδυση του Ταμείου (πλέον από Πειραιώς όπου διαθέτει το 27% και Εθνική που έχει μειωθεί στο 18,39% του μ.κ) Προτεραιότητα -ως προς τον χρονισμό- στην Πειραιώς, με την διάθεση του ποσοστού του Ταμείου σημείο τριβής σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, αλλά και με το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών για το ομόλογο των 500 εκατ. να δικαιολογεί την πρόθεση των συμβούλων (Goldman Sachs και UBS) το placement να αφορά στο σύνολο της συμμετοχής του 27% του μ.κ.

Ενας επιπλέον λόγος για το τελευταίο είναι αφ' ενός η δυναμική που έχει χρηματιστηριακά/επενδυτικά η μετοχή όσο η αυξανόμενη αποτίμηση. Στα 3,448 ευρώ η μετοχή, με 1,11% εχθές και συνολικά 7,75% από αρχή έτους (υπεραποδίδει έναντι του ΔΤΡ). Και στα 4,311 δισ. η αποτίμηση.

Οσον αφορά στην κόντρα αποτιμήσεων, με άνοδο 2,53% στα 1,6995 η Eurobank έχει χρηματιστηριακή αξία 6,316 δισ. ξανά περνά στην 2η θέση, στην τρίτη η Εθνική με 6,194 δισ. και Πειραιώς στην 8η με την Alpha Bank αρκετά πίσω με 3,741 δισ. στην 9η θέση.

Το σίγουρο είναι πως, ανατροπές και εξελίξεις που θα δικαιολογούν μεγαλύτερες αποτιμήσεις θα δούμε. Υπό Κανονικές Συνθήκες, προφανώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v