Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημείο τριβής το ποσοστό διάθεσης ΤΧΣ στην Πειραιώς

Δεύτερες σκέψεις σε κυβέρνηση για τη διάθεση του 27%. Χαμηλότερο ποσοστό διασφαλίζει υψηλότερη αποτίμηση. Ισχυρή η ζήτηση απαντούν οι σύμβουλοι, μπορεί να απορροφήσει το σύνολο της θέσης του Ταμείου. Στην BofA ο τελικός λόγος. Οι εκπλήξεις Πειραιώς.

Σημείο τριβής το ποσοστό διάθεσης ΤΧΣ στην Πειραιώς

Σε σημείο τριβής, μεταξύ κυβέρνησης και συμβούλων, εξελίσσεται το ποσοστό Πειραιώς που, βάσει προγραμματισμού, πρόκειται να διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά τη δημοσίευση από την τράπεζα αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου 2023 και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να επιχειρηθεί η διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς, του συνόλου των μετοχών (337.599.150 τεμάχια) Πειραιώς, τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ. Θεωρούν ασφαλέστερη επιλογή τη διάθεση χαμηλότερου ποσοστού, ώστε να διασφαλιστεί υψηλή αποτίμηση. Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή, χάρη στις υφιστάμενες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, στις επιδόσεις της τράπεζας και στις προοπτικές εγχώριας οικονομίας και τραπεζών.

Ο αρχικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές οι οποίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, ήταν να διατεθεί το σύνολο του ποσοστού (σ.σ. 27%) που κατέχει το Ταμείο στην Πειραιώς, είτε μέσω πώλησης σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία του accelerated book building για ξένους επενδυτές και δημόσιας προσφοράς για εγχώριους. Οι βολιδοσκοπήσεις ισχυρών sovereign funds δεν φαίνεται να απέδωσαν, προς το παρόν, έμπρακτο ενδιαφέρον, οπότε η προσοχή στρέφεται στο εύρος των μετοχών οι οποίες θα διατεθούν στην αγορά.

Οι σύμβουλοι της Πειραιώς (Goldman Sachs και UBS) εκτιμούν ότι η ισχυρή ζήτηση -ξένων- επενδυτών για τις επανακάμπτουσες σε πλήρη κανονικότητα ελληνικές τράπεζες μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των μετοχών Πειραιώς, ιδιοκτησίας ΤΧΣ, χωρίς σημαντική επίπτωση στην τιμή διάθεσης. Το προηγούμενο της Εθνικής το απέδειξε, ενώ οι προσδοκίες για ένταξη του Χ.Α. σε watch list αναβάθμισης σε ανεπτυγμένη αγορά επιτείνουν τη ζήτηση για εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Για τον λόγο αυτό, προτείνουν στην κυβέρνηση να «τρέξει» η διαδικασία του wall crossing με τεχνικά χαρακτηριστικά, που θα επιτρέψουν να σφυγμομετρηθεί η ζήτηση και εν συνεχεία να αποφασισθεί το ποσοστό διάθεσης. Ταυτόχρονα, η πρόβλεψη για ξεχωριστή «δεξαμενή» προς διάθεση μετοχών σε μεγάλα funds, που διατηρούν ήδη θέση στη μετοχή, μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατανομής.

Οι δε διαρροές της σχετικής πρόθεσης λειτουργούν ευεργετικά στην εκδήλωση ζήτησης ήδη από την προ του placement περίοδο, όπως συνέβη και με τη φημολογία περί προτιμησιακής μεταχείρισης υφιστάμενων μετόχων, κατά τη κατανομή των μετοχών στο placement Εθνικής Τράπεζας.

Σύμβουλος διάθεσης η ΒοfA

Ο τελικός λόγος, τυπικά, ανήκει στο ΤΧΣ και στην Bank of America, η οποία επελέγη από το Ταμείο ως σύμβουλος διάθεσης για την Πειραιώς. H BofA καλείται στα τέλη Φεβρουαρίου να καταθέσει στο Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο CEO του Ταμείου Ηλ. Ξηρουχάκης,  την εισήγησή της για το timing της διάθεσης και το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί.

Η Πειραιώς Financial Holdings θα ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη τέταρτου τριμήνου 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε εφόσον το αποφασίσει ο μέτοχος, να διενεργηθεί η διάθεση υφιστάμενων μετοχών στις αρχές Μαρτίου. Οι εξελίξεις μπορούν να «τρέξουν» νωρίτερα, μόνο στην περίπτωση εκδήλωσης έμπρακτου ενδιαφέροντος, με υποβολή προσφοράς, από τράπεζα ή sovereign/private equity fund.

Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι η προσφορά διενεργείται καλή τη πίστει, ακολουθείται διαδικασία αντίστοιχη με αυτή για το 9,87% της Alpha Βank.

Εκπλήξεις από Πειραιώς...

Η Πειραιώς αναμένεται να κλείσει το 2023 με RoTE της τάξης του 16%, πάνω από την αναθεωρημένη καθοδήγηση της διοίκησης, καθώς στο τρίτο τρίμηνο διατήρησε τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης καθαρών εσόδων από τόκους 9% και στο τέταρτο τρίμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ήταν υψηλότερο ή τουλάχιστον αντίστοιχο του τρίτου.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin - NIM) θα παραμείνει το 2024 -κοντά- στα τρέχοντα επίπεδα. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 6 με 9 μήνες για το repricing δανείων, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα με τα φετινά. Η επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου πιστωτικής επέκτασης το 2023, χάρη στη ζήτηση του Δ' τριμήνου, δημιουργεί αισιοδοξία για τη δυναμική αύξησης της «πίτας» των ενήμερων δανείων κατά τη φετινή χρονιά. Η χθεσινή επιτυχής έκδοση Tier II συμβάλλει στη μείωση του cost of funding.

… και μεγάλη μείωση NPE ratio

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει στο 4ο τρίμηνο μείωση του NPE ratio, χάρη σε «θεραπεία» ρυθμισμένων επιχειρηματικών δανείων και σε ταξινόμηση στα προοριζόμενα προς πώληση ενός ακόμη -μικρού- χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αγορά αναμένει μείωση του NPE ratio στα επίπεδα του 3,5%, πολύ κοντά στον επικαιροποιημένο στόχο που έχει θέσει ο SSM για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες (3%) στο τέλος του 2024. Μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2023, η Πειραιώς θα ανακοινώσει και τους βασικούς στόχους του τριετούς business plan (2024-26).

Σύμφωνα με αναλυτές, η τράπεζα διαπραγματεύεται με p/tbv της τάξης του 0,60x, βάσει των εκτιμώμενων κερδών 2024 (0,70x βάσει των αποτελεσμάτων χρήσης 2023), σε επίπεδα δηλαδή χαμηλότερα, τόσο του εγχώριου ανταγωνισμού όσο και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v