Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2024

Η ώρα του ΟΔΔΗΧ

H συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώθηκε, ο Ιανουάριος τελειώνει και στις αγορές στοιχηματίζουν αν η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου είναι θέμα ημερών ή ωρών.

Το κλίμα θετικό- αποτυπώθηκε τελευταία στις 2 «εξόδους» των Eurobank και Εθνικής, η ζήτηση για ελληνικά assets στα ύψη -επιβεβαιώνεται και από το ΙΡΟ για το 19% (+11%) του ΔΑΑ (Ελευθέριος Βενιζέλος) καθώς στις αγορές προεξοφλούν ότι από το δεύτερο 6μηνο θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Τι μένει λοιπόν; Η ανακοίνωση της ημερομηνίας έκδοσης αλλά και της διάρκειας που θα έχει η πρώτη έκδοση για το 2024. Οι πιθανότητες το βιβλίο προσφορών να ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα είναι αυξημένες, άρα από σήμερα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ στο χρηματιστήριο. Αν θα έπρεπε να στοιχηματίσει κάποιος σε διάρκεια, μάλλον θα έπρεπε να ποντάρει στην 10ετία, τη διάρκεια που παρακολουθούν όλοι.

Τι έχει να επιδείξει η Ελλάδα; Την δυναμική από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και το «σφίξιμο» των spreads έναντι των ασφαλέστερων ομολόγων της ευρωζώνης και δη του γερμανικού.
Την Παρασκευή το GR10Y στο 3,34% περίπου 105 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό και περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από το ιταλικό. Με το που θα ανακοινωθεί η έκδοση είναι δεδομένο ότι τα spreads θα «ανοίξουν».

Τι θέτουν ως στόχο στον ΟΔΔΗΧ; Η έκδοση, όποτε θα γίνει, να κλείσει με spread τουλάχιστον 20-25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το αντίστοιχο ιταλικό. Το ότι το κόστος δανεισμού θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, μάλλον θα πρέπει να το θεωρούμε από τώρα δεδομένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v