Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2024

Εκδόσεις ομολόγων: 4 στα 4

Πάνω από 1,25 δισ. οι προσφορές στη χθεσινή έκδοση ομολόγου 6ετούς διάρκειας της Alpha Bank.

Η διοίκηση άντλησε 400 εκατ., με απόδοση στο 5,125% (αρχικές σκέψεις για 5,5%).

Αξιοποιώντας το παράθυρο ευκαιρίας, η Alpha Βank ακολούθησε στον δρόμο που για το 2024 «άνοιξε» η Πειραιώς στις 9 Ιανουαρίου. Με 10ετούς διάρκειας Tier 2 -για 500 εκατ. με 7,25% (αρχικό 7,75%).

Στις 19 του μηνός η Eurobank βγαίνει με ομόλογο υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας, αντλεί 500 εκατ. με 7% και σε αυτή την έκδοση η προσφορά ήταν πολλαπλάσια.

Μία εβδομάδα μετά είναι η σειρά της Εθνικής, 5ετούς διάρκειας για 600 εκατ. (απόδοση 4,25%), με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,4 δισ. η μεγαλύτερη έκδοση ομολόγου (υψηλής εξασφάλισης) του εγχώριου banking των τελευταίων χρόνων.

Η συμμετοχή/κάλυψη των ξένων στο 85% (επί του βιβλίου προσφορών), ανάλογη με το 71% της Eurobank.

Με τη χθεσινή έκδοση της Alpha Βank ολοκληρώνεται ο (πρώτος) κύκλος των συστημικών, με το «ταμείο» συνολικά στα 2 δισ. κεφάλαια (χρέος με τα ανάλογα κόστη προφανώς) που θα χρησιμοποιηθούν για καλύψεις Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων.

Κοινός παρονομαστής η πολλαπλάσια προσφορά από την πλευρά (κυρίως) ξένων επενδυτών/funds.

Προφανώς η επενδυτική βαθμίδα έχει συμβάλει, όπως και η προεξόφληση πως στις 15 Μαρτίου ο οίκος Moody's πιθανότατα θα εντάξει και αυτός την ελληνική οικονομία στο investment grade.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v