Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2024

ΟΛΠ: Προβληματίζει η Ερυθρά, αντισταθμίζει η κρουαζιέρα

Νέο ιστορικό υψηλό και μερική κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση.
Εως τα 25 ευρώ -περίπου-, 3 ευρώ υψηλότερα από τη μέση τιμή κτήσης της CosCo αλλά σε όρους αποτίμησης δεν φτάνει καν το ήμισυ της... Βαλένθια. Μόλις 617,5 εκατ. η αποτίμηση, βαθιά υποτιμημένη σε σχέση με των ανταγωνιστικών φορέων της πρώτης 5άδας στην Ευρώπη.

Ενα θέμα για τα μεγέθη του ΟΛΠ είναι -εύλογα- οι συνέπειες λόγω του ημιαποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας, με το ΔΝΤ να υπολογίζει σε 30% τη μείωση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με (ανεπίσημα) στοιχεία του OΛΠ η κίνηση στους προβλήτες του ΣΕΠ εμφανίζει σημαντική μείωση, αλλά στη διοίκηση θεωρούν πως ένα μέρος θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα της κρουαζιέρας.

Η πρώτη άφιξη έγινε στις 4 Ιανουαρίου -το Costa Deliziosa με 2.500 επιβάτες-, θυμίζοντας πως τα πλοία της Costa δραστηριοποιούνται στον Πειραιά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το 2023 είχαν 16 αφίξεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ στις 22 προβλέπονται για το 2024, σύμφωνα με τις προκρατήσεις.

Ωστόσο, δύο συγκριτικά μεγέθη δικαιολογούν τη συγκρατημένη αισιοδοξία των επιτελών του Οργανισμού. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που εξυπηρετήθηκαν το 2023 ήταν 760, εκ των οποίων τα 525 ήταν homeport.

Ομως, ακόμα πιο δυναμική φαίνεται να είναι και η νέα χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας στο λιμάνι Πειραιά, καθώς έχουν γίνει προκρατήσεις για 1.042 αφίξεις, με μεγάλη αύξηση και νέο αναμενόμενο ρεκόρ στις αφίξεις πλοίων homeport (περίπου 800 calls).

Θυμίζω πως ο Πειραιάς έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι πολλαπλών χρήσεων στη Μεσόγειο και το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι πολλαπλών χρήσεων στην Ευρώπη. Έχει επίσης αναδειχθεί σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Σ.Σ. με στοιχεία από την ενημέρωση στο πλαίσιο για το 3ο Φόρουμ «Ζώνης και Δρόμου για τη Διεθνή Συνεργασία» και δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v