Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2024

Τσιμέντα: Η φυγή προς ΗΠΑ και ο ΤΙΤΑΝ

Σε ιστορικά υψηλά των 24 ευρώ η μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement, που πλέον αποτιμάται 1,836 δισ.
Ξεπέρασαν το όριο του 5% οι αγορές ιδίων μετοχών, όπως εύστοχα παρατηρεί ο ΧΑΜαιλέων.

Ενδιαφέροντα στοιχεία σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ
θεωρούν τον όμιλο deep under value σε σχέση με την «εσωτερική αξία» της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Η συγκυρία ιδιαίτερη για τους ευρωπαϊκούς ομίλους τσιμεντοβιομηχανίας, με τη... μετανάστευση του ιρλανδικού κολοσσού CRH προ μηνών στη Wall Street να δημιουργεί αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο. Στις Βρυξέλλες συνέχισαν να καθεύδουν...

Τώρα είναι η περίπτωση του ομίλου Holcim που προχωρά σε απόσχιση των θυγατρικών του στις ΗΠΑ, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να τις εντάξει στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ως γνωστόν ο ελβετικός κολοσσός έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά με τον «Ηρακλή». Το ότι στις Βρυξέλλες αδυνατούν ακόμη και τώρα -σχεδόν 2 χρόνια μετά- να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πολιτικής Inflation Reduction Act που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον, που έχει προκαλέσει κύμα φυγής πολλών ευρωπαϊκών ομίλων με κατεύθυνση προς ΗΠΑ (δευτερευόντως Καναδά), είναι άξιο αναφοράς.

Θα μπορούσε αυτά -αλλά όχι μόνο- να σημαίνουν κάτι για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ -κοινός τόπος πως η ΤΙΤΑΝ US εισφέρει το 60% των EBITDA με αυξητική μάλιστα τάση- όπως και το ότι ένα δυνητικό ΙΡΟ της θα «τιμολογούνταν» αρκετά πάνω από την αποτίμηση του ομίλου. Ενδεικτικά μεγέθη σύμφωνα με αντίστοιχες τσιμεντοβιομηχανίες στις ΗΠΑ; Τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v