Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαλαντέρ στις εκλογές το κόμμα του Γ. Παπανδρέου

Θέμα χρόνου εμφανίζεται η ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος. Ο ρόλος «κλειδί» που μπορεί να παίξει στις επερχόμενες εκλογές. Η κόντρα με τον Βενιζέλο και η στρατηγική στόχευση.

  • Της Kerin Hope
Μπαλαντέρ στις εκλογές το κόμμα του Γ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απολαύσει μια προσοδοφόρα πορεία στον διεθνή κύκλο των διαλέξεων από το 2011 οπότε, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, εκδιώχτηκε από την πρωθυπουργία. Τώρα ο 65χρονος πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα ως ο ηγέτης ενός κόμματος «μπαλαντέρ» το οποίο μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Ο Γ. Παπανδρέου, γόνος μιας πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα έχει ως τώρα καθυστερήσει να κάνει την επίσημη ανακοίνωση, μετά και τις αναφορές ότι οι περισσότεροι από τους πρώην συνεργάτες του έχουν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του, ώστε να ενταχθούν σε ένα κεντροαριστερό σχήμα «αποστατών».

Ωστόσο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα θα ξεκινήσει «τις επόμενες δυο με τρεις ημέρες».

Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι το κόμμα μπορεί να κερδίσει 4-5% των ψήφων, αποσπώντας ένα μικρό, αλλά κρίσιμο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ που τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να προσφέρει τη νίκη στο κεντροδεξιό κόμμα της Ν.Δ. του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει θορυβήσει τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, που ανησυχούν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας και θα σταματήσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το «Ποτάμι», ένα μετριοπαθές αριστερό κόμμα που ιδρύθηκε πέρυσι.

«Οι εκλογές θα είναι ένα τεστ για την έλξη που ασκεί ο Γιώργος Παπανδρέου στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους (...) Είναι δύσκολο για ένα νέο κόμμα να κερδίσει αποδοχή αλλά βοηθά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι έμπειρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δηλώνει ένας δημοσκόπος. «Είναι αρκετά πιθανό ότι μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές».

Λίγοι αναλυτές μπορούσαν να προβλέψουν την επιστροφή Παπανδρέου, δεδομένης της απότομης αναχώρησης. Εφυγε από πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2011 μετά την αμφιλεγόμενη πρότασή του για δημοψήφισμα αναφορικά με το μέλλον της χώρας η οποία πολεμήθηκε από ευρωπαϊους ηγέτες, όπως η Αγκελα Μέρκελ, που απείλησαν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ.

Η χώρα δέχθηκε πρόγραμμα διάσωσης το 2010, έξι μήνες από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε πρωθυπουργός. Ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχεται την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Αντίθετα κατηγορεί την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση για ριψοκίνδυνο δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, ενώ υποστηρίζει ότι ομάδες συμφερόντων στην Ελλάδα πολέμησαν τις προσπάθειές του για μεταρρυθμίσεις.

Μετά την παραίτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός διέθεσε τον περισσότερο από τον χρόνο του σε διαλέξεις για την διαχείριση της κρίσης και τις πολιτικές λιτότητας, στις ΗΠΑ και σκανδιναβικά πανεπιστήμια, ενώ μίλησε σε συγκεντρώσεις διαχειριστών κεφαλαίου και τραπεζιτών. Κράτησε χαμηλό προφίλ στην Αθήνα, διατηρώντας τη θέση του στο κοινοβούλιο, αλλά καθισμένος στις πίσω σειρές της αίθουσας και μιλώντας σπάνια.

Τώρα ο Παπανδρέου κατηγορείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να το καταστρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και το οποίο είχε σχεδόν αδιάκοπα την εξουσία από το 1981, εξαιτίας της κόντρας του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα γράμμα προς τον Βενιζέλο που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την επαφή με τους ψηφοφόρους του και «δεν πηγαίνει πουθενά». Πρότεινε συνέδριο και εκλογή ηγεσίας από τη βάση με συμμετοχή όλων των υποστηρικτών. Ο Βενιζέλος, που βλέπει μείωση των ποσοστών του κόμματος από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία, απέρριψε την πρόταση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους που είναι εξουθενωμένοι από τη λιτότητα και θυμωμένοι με το παλαιό πολιτικό σύστημα», δηλώνει το στέλεχος της ομάδας του Παπανδρέου. «Θα επιστρέψουμε στις βασικές αρχές σε αυτή την καμπάνια, προσπαθώντας να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο».

Η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Τερμάτισε τέταρτο στις ευρωεκλογές του Μαϊου, πίσω από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, με 8,2% και οι δημοσκοπήσεις τώρα δίνουν ποσοστά 4-6%.

«Ο Γιώργος έχει θετική αύρα, λόγω του ονόματος Παπανδρέου, αλλά χρειάζεται να εστιάσει σε συγκεκριμένες πολιτικές, για παράδειγμα χτυπώντας ομάδες συμφερόντων, αν θέλει να έχει αντίκτυπο η προεκλογική του εκστρατεία», δηλώνει ο Τάκης Μίχας, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v