Πτώση 0,14% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Οι θετικές αποδόσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν τις τελευταίες ημέρες τις συνεχιζόμενες απώλειες μεριδίων, οι οποίες είναι αρκετά υψηλές.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 9/12/2016

Μικρές απώλειες κατά -0,14% κατέγραψε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής και το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,541 δις €. Οι θετικές αποδόσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν τις τελευταίες ημέρες τις συνεχιζόμενες απώλειες μεριδίων, οι οποίες είναι αρκετά υψηλές. Στη χθεσινή ημέρα ο φθίνων ρυθμός ανήλθε σε -0,10% και αντιστοιχεί σε έντονες εκροές κεφαλαίων αξίας 8,609 εκατ. €.

Μόνον 5 από τις 20 κατηγορίες Α/Κ κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης, με αποτέλεσμα η αγορά, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ, να κλείσει αισθητά ανοδικά κατά 0,44%. Σημαντικές ημερήσιας απώλειες για τις 4 κατηγορίες που αποτελούν τα 1/3 του μεριδίου των υπό διαχείριση Α/Κ, αιτία που υποβοήθησε στην υποχώρηση του Ενεργητικού. Οι κατηγορίες αυτές είναι τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, που είχαν μέση αρνητική εξέλιξη καθαρών τιμών κατά -1,34%, τα 4 Μετοχικά Δείκτη με -1,10%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,30% και τα Μικτά Α/Κ με -0,25%.

Στον αντίποδα υψηλές θετικές μέσες αποδόσεις για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 2,42%, τα 13 Μετοχικά Α/Κ Ανεπτυγμένων Αγορών με 1,58% και τα 27 Funds of Funds Μετοχικά με 1,51%. Σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση αυτών των αποδόσεων ήταν και οι ισοτιμίες έναντι του €.

Σε μία ημέρα που δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα από πλευράς των μεριδιούχων, η πλήρης αντιστροφή της επενδυτικής συμπεριφοράς ως προς τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οδήγησε για ακόμη μία φορά σε μεγάλο αρνητικό εύρος το ισοζύγιο εισροών/εκροών. Οι εκροές της εν λόγω κατηγορίας ανήλθαν την Παρασκευή σε 4,993 εκατ. €. Ακολούθησαν η συγγενή κατηγορία των Α.Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,727 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 314 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 200 χιλ. €.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε εισροές σε αρκετές κατηγορίες, αυτές δεν ήταν ιδιαίτερου μεγέθους. Ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 354 χιλ €, καθώς τελικά η κινητικότητα του ΧΑ προσέλκυσε τους επενδυτές και τελικά μετά από μακρύ χρονικά διάστημα η κατηγορία κατέγραψε θετικό ισοζύγιο.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v