Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,12% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα υπό διαχείριση κεφάλαια της αγοράς των Α/Κ υπέστησαν οριακή μείωση της τάξεως του -0,12% και διαμορφώθηκαν στα €6,543 δισ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 7/3/2017

Η συσσώρευση του Ενεργητικού στα επίπεδα των 6,550 δις € συνεχίζεται και επιτυγχάνεται με τις οριακές διακυμάνσεις σε όλους τους κύριους συντελεστές που επηρεάζουν τον θεσμό των Α/Κ: μερίδια, ισοζύγιο εισροών/εκροών και αποδόσεις.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα υπό διαχείριση κεφάλαια της αγοράς των Α/Κ υπέστησαν οριακή μείωση της τάξεως του -0,12% και διαμορφώθηκαν στα 6,543 δις €. Η μικρή διόρθωση προήλθε εξ ολοκλήρου από αρνητικές αποδόσεις των Α/Κ, καθώς ο ρυθμός μεριδίων ήταν αυξητικός κατά 0,01% και αντιστοιχεί σε εισροές αξίας 2,702 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 16 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ έκλεισαν αρνητικά (αλλά σε ιδιαίτερα στενό εύρος), οι 3 παρέμειναν αμετάβλητες και μία κινήθηκε ανοδικά. Αποτέλεσμα ήταν η μέση απόδοση της αγοράς να κινηθεί πτωτικά κατά -0,12%. Σε μέσες απώλειες εξέλιξης καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,55%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,49% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,29%. Οριακά θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης κατά 0,04% σημείωσαν μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης.

Οι μεριδιούχοι έδειξαν επενδυτικό ενδιαφέρον στις περισσότερες κατηγορίες των Α/Κ, με αποτέλεσμα να υπάρξει θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Την υψηλότερη αξία αγορασθέντων μεριδίων είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,151 εκατ. € και ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 643 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 519 χιλ. €. Επιστροφή των έντονων εκροών στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, καθώς η χθεσινή αξία των εξαγορών ανήλθε σε 1,365 εκατ. €. Αισθητές, επίσης, οι εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 932 χιλ. €.

Οι εκροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με χθεσινή αξία τα 122 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν οριακές εισροές.

Παραμένει η θετική εικόνα, που καταγράφεται μέχρι στιγμής για τον Θεσμό των Α/Κ στο α’ τρίμ. του 2017: άνοδος του Ενεργητικού κατά 1,89%, η οποία οφείλεται τόσο σε αποδόσεις, όσο και στην άνοδο των μεριδίων κατά 0,71%. Οι εισροές κεφαλαίων ανέρχονται σε 101,411 εκατ. €. Υπενθυμίζουμε, ότι είναι το πρώτο θετικό διάστημα εισροών από την ημέρα επιβολής των capital controls μέχρι το τέλος του 2016.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v