Πτώση 0,25% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,853 δις €, σημειώνοντας αισθητή πτώση της τάξεως του -0,25%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 23/5/2017

Μετά την προχθεσινή ημερήσια διακοπή στον εβδομαδιαίο πτωτικό ρυθμό του Ενεργητικού, που επεφύλαξε η Δευτέρα, η αγορά των Α/Κ επανήλθε σε αρνητικούς ρυθμούς Ενεργητικού, κατά τη διάρκειας της Τρίτης. Η υποχώρηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων προήλθε διττά, τόσο από αρνητικές αποδόσεις (κυρίως στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους), όσο και από εκροές κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,853 δις €, σημειώνοντας αισθητή πτώση της τάξεως του -0,25%. Παρά την ανοδική κίνηση των μεριδίων κατά 0,03%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν μείον κατά 1,613 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (-0,01%), παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 11 σημείωσαν κέρδη, οι 7 απώλειες και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,46%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,32% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,30%. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών πρωτοστάτησαν οι κατηγορίες που επηρεάζονται από τα Ελληνικά δρώμενα: τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,55% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,42%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν ικανοποιητική, αλλά χαρακτηρίστηκε από μικτή διάθεση. Οι εκροές στο συνολικό ισοζύγιο, οφείλονται κατά κύριο λόγο στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, με εξαγορές αξίας 2,768 εκατ. €. Οι εισροές στα Ομολογιακά και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν διάρκεια μόνον μιας ημέρας (την Δευτέρα), καθώς εχθές επανήλθαν σε πτωτικό ρυθμό μεριδίων αξίας 694 και 563 χιλ. €, αντιστοίχως.

Οι συμμετοχές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,429 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 532 χιλ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 526 χιλ. €, απλώς περιόρισαν το εύρος της αξίας των εξαγορασθέντων μεριδίων.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ
ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v