Άνοδος 0,15% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

το Ενεργητικό σημείωσε μικρή άνοδο 0,15% και διαμορφώθηκε στα 6,813 εκατ. €. Η ροή των μεριδίων ήταν θετική κατά 0,01% και αντιστοιχεί σε αξία εισροών 1,400 εκατ. €

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 25/5/2017

Η μεταβλητότητα στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων της αγοράς των Α/Κ, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ήρθε και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου. Θα χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός, η αξία του Ενεργητικού να διατηρηθεί άνω των 6,800 δις €, επίπεδα που κατακτήθηκαν από τον Απρίλιο και έπειτα.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το Ενεργητικό σημείωσε μικρή άνοδο 0,15% και διαμορφώθηκε στα 6,813 εκατ. €. Η ροή των μεριδίων ήταν θετική κατά 0,01% και αντιστοιχεί σε αξία εισροών 1,400 εκατ. € (η πρώτη ημέρα εισροών μετά από σχεδόν 10 ημέρες).

Σε επίπεδο απόδοσης η αγορά κινήθηκε οριακά «προς τα επάνω» 0,05%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 5 με απώλειες και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε ανοδικό πρόσημο μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,73%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,32% και τα Μικτά Α/Κ με 0,14%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,31%, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,16%, ενώ το αρνητικό πρόσημο των υπολοίπων 3 κατηγοριών ήταν οριακό.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν άκρως υποτονική, με αποτέλεσμα να υπάρξει χαμηλή συναλλακτική αξία στις περισσότερες κατηγορίες των Α/Κ. Το θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλει τα μέγιστα στις εισροές αξίας 1,571 εκατ. €, που έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων. Ανεκτής αξίας συμμετοχές σημειώθηκαν στα Funds of Funds Μετοχικά με 135 χιλ. €.

Στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αναζητείται ακόμη η ροή επενδυτικής κατεύθυνσης εκ μέρους των μεριδιούχων, παρά το ράλι της τελευταίας περιόδου (η Ελληνική αγορά δείχνει να «μην έχει πείσει ακόμη», και διατηρείται η αρνητική διάθεση των επενδυτών). Εχθές, τουλάχιστον, υπήρξαν μικρές εισροές: στα μεν πρώτα αξίας 195 χιλ. €, στα δε δεύτερα ανεπαίσθητης αξίας 32 χιλ. €.

Σε εκροές, ξεχώρισαν τα Μικτά Α/Κ με 214 χιλ € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 131 χιλ. €. Στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, στη διάρκεια της Πέμπτης, υπήρξε σχετική «ανάπαυλα», καθώς το ισοζύγιο ήταν σχεδόν μηδενικό και μόνον σε ένα από τα 7 Α/Κ της κατηγορίας σημειώθηκαν συναλλαγές.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v