Πτώση 0,29% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Από τις 20 κατηγορίες, μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών είχαν κέρδη με 0,04%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 18/8/2017

Μικρή διολίσθηση της τάξεως του -0,29% υπέστη το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6,634 δις €. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αρνητικές αποδόσεις των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς μετοχικούς ή ομολογιακούς τίτλους και καθώς το μερίδιο αγοράς τους σωρευτικά είναι υψηλό (περίπου το ένα τρίτο της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων) επηρεάζουν έντονα την οποιαδήποτε κίνηση του Ενεργητικού. Οι μεριδιούχοι συνεχίζουν τις διακοπές τους και παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε αισθητή άνοδος μεριδίων 0,06%, αυτή δεν αντιστοιχεί σε εισροές. Αντιθέτως, υπήρξαν ρευστοποιήσεις αξίας 548 χιλ. €, που χαρακτηρίζονται ως αμελητέες για το μέγεθος της αγοράς.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο ήταν αισθητά αρνητικό κατά -0,36%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών είχαν κέρδη με 0,04% (το δείγμα, όμως, δεν είναι αντιπροσωπευτικό, καθώς η κατηγορία αποτελείται από ένα μόνον Α/Κ). Ακόμη μία είχε αμετάβλητη μέση απόδοση ()Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βταχ. Διάρκειας), ενώ οι υπόλοιπες 18 έκλεισαν με ζημίες.

Σε μέσο πρόσημο αρνητικής απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,05%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,86%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,71% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,70%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων παραμένει περιορισμένη στο σύνολο της αγοράς, πλην ελάχιστων κατηγοριών. Ουσιαστικά το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται στις ρευστοποιήσεις μεριδίων αξίας 1,971 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Σε απόσταση ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -312 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 219 χιλ. €.
Στον αντίποδα, εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 898 χιλ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 882 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 557 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v