Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,74% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Με κύριο οδηγό τις σημαντικές αποδόσεις, το Ενεργητικό της αγοράς σημείωσε υψηλή άνοδο 0,74% και διαμορφώθηκε στα 6,569 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 8/12/2017

Παρά το γεγονός ότι η Παρασκευή ήταν η τρίτη στη σειρά εργάσιμη ημέρα με ιδιαίτερα αρνητική επενδυτική συμπεριφορά εκ μέρους των μεριδιούχων, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων είχε εκ διαμέτρου αντίθετη κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, με κύριο οδηγό τις σημαντικές αποδόσεις, το Ενεργητικό της αγοράς σημείωσε υψηλή άνοδο 0,74% και διαμορφώθηκε στα 6,569 δις €. Σε απόλυτα νούμερα η άνοδος αυτή μεταφράζεται σε 48,300 εκατ. €, έναντι της Πέμπτης. Σε αντιδιαστολή τα μερίδια κινήθηκα αισθητά πτωτικά κατά -0,04% και αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 4,079 εκατ. €.

Το πρόσημο απόδοσης της αγοράς ήταν πολύ ικανοποιητικό καθώς κινήθηκε στα επίπεδα του 0,56%. Από τις 20 κατηγορίες, μόνον το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών κατέγραψε οριακά αρνητικό πρόσημο -0,08% και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων που δεν είχαν μεταβολή απόδοσης. Οι υπόλοιπες 18 κατηγορίες έκλεισαν με κέρδη, στα οποία πρωταγωνίστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,66%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,51%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,43% και τα Μικτά Α/Κ με 1,06%.

Όπως ήδη προαναφέραμε η συμπεριφορά των μεριδιούχων εντός του Δεκεμβρίου είναι, μέχρι στιγμής, πολύ αρνητική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι (και εχθές) μόνον δύο κατηγορίες είχαν εισροές: τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 848 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με (μόλις) 35 χιλ. €. Η μεγαλύτερη αξία ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,800 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 736 χιλ. €, στα Μικτά Α/Κ με 710 χιλ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 545 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 513 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν σχεδόν αμετάβλητο ισοζύγιο εισροών/εκροών.

Το Ενεργητικό σε σχέση με την έναρξη του έτους κινείται ανοδικά κατά 2,31%, τα μερίδια διεύρυναν τις απώλειές τους στο -2,41%,, ενώ οι εκροές αυξήθηκαν στα 414,559 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v