Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,19% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Τα μερίδια κινήθηκαν, επίσης, με φθίνοντα ρυθμό -0,01% και αντιστοιχούν σε ελεγχόμενες εκροές αξίας 1,327 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 21/3/2018

Νέα χθεσινή υποχώρηση -0,19% της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων της αγοράς των Α/Κ, η οποία τα διαμόρφωσε στα 6,678 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν, επίσης, με φθίνοντα ρυθμό -0,01% και αντιστοιχούν σε ελεγχόμενες εκροές αξίας 1,327 εκατ. €.

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά των Α/Κ συνεχίζει να διατηρεί το θετικό πρόσημο του Ενεργητικού 0,31% σε σχέση με την έναρξη του έτους, να ενισχύει το ποσοστό ροής μεριδίων σε 1,61% και να αυξάνει το ισοζύγιο εισροών/εκροών με συμμετοχές αξίας 63,995 εκατ. €. Οι δε μεριδιούχοι - παρά την υποτονικότητα της συναλλακτικής αξίας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα - δείχνουν σαν να αναπροσαρμόζουν τις επενδυτικές τους θέσεις προς κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, με την προοπτική απολαβής κερδών στο μεσο-μακροπρόθεσμο επόμενο διάστημα.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η ανομοιογένεια των κατηγοριών αλληλεπίδρασε σε μέγιστο βαθμό, με αποτέλεσμα το πρόσημο να παραμείνει αμετάβλητο.

Παρότι δεν υπήρξε μεταβολή στην απόδοση του συνόλου της αγοράς, οι περισσότερες κατηγορίες κινήθηκαν πτωτικά, καθώς από τις 20 μόνον οι 4 κατέγραψαν κέρδη, οι 15 ζημιές και μία έκλεισε χωρίς διαφοροποίηση.

Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,59%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,45% και τα Μικτά Α/Κ με -0,27%, ενώ σε μέση άνοδο τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,95%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,92% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,33%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά η συναλλακτική αξία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Η επενδυτική διάθεση ήταν κυρίως αρνητική. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 774 χιλ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 633 χιλ. €, τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 312 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 298 χιλ. €. Μικρές ρευστοποιήσεις, επίσης, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 163 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 67 χιλ. €.

Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 1,291 εκ € και στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 100 χιλ. €, απλώς περιόρισαν το μέγεθος του αρνητικού ισοζυγίου.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v