Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι αγορές της Ασίας

Η απροσδόκητη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας δεν συγκίνησε τις αγορές. Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Ξεχωρίζει ο μεταλλευτικός κλάδος με ισχυρά κέρδη, καθώς οι μεγάλοι παίκτες ανακοινώνουν παραγωγή ρεκόρ.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ασιατικές αγορές παρά τα τελευταία στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο κινεζικός γίγαντας σταθεροποιείται μετά την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου. Η κινεζική κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο το έτους, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,5%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Παρόλα αυτά, οι κινήσεις στις αγορές είναι οριακές. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 15.379 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,09% στις 23.481 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 0,04% στις 2013 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κέρδη 0,16% στις 5504 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,13% στις 2067 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,11% στις 2172 μονάδες.

Οριακές ήταν οι κινήσεις και στη Wall Street (ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,03%),  καθώς οι αγορές αντέδρασαν μάλλον μουδιασμένα στις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλλεν, η οποία συνεχίζει και σήμερα την κατάθεσή της στο Κογκρέσο. Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβε πως υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αγορά απασχόλησης και πως η Fed θα διατηρήσει χαλαρές συνθήκες νομισματικής πολιτικής μέχρις ότου τα στοιχεία για τις προσλήψεις και τους μισθούς δείξουν ότι έχει «εξαφανιστεί πλήρως» ο αντίκτυπος της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πάντως, βρίσκεται ο κλάδος βασικών πόρων. Η μετοχή της Iluka Resources ενισχύεται κατά 3,7%, της Fortescue Metals κατά 3% και της Rio Tinto κατά 1,2%. Οι δυο τελευταίες μεταλλευτικές εταιρείες μάλιστα, ανακοίνωσαν ρεκόρ παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος. Σημειώνεται ότι η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος είχε δεχθεί έντονες πιέσεις, αγγίζοντας τα 89 δολ. ανά μετρικό τόνο στις 16 Ιουνίου, κυρίως λόγω της κινεζικής επιβράδυνσης. Οι μεγάλες μεταλλευτικές λοιπόν στρέφονται σε αλλαγή στρατηγικής προσδοκώντας σε μικρότερα περιθώρια, αλλά με αυξημένο όγκο παραγωγής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v