Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητα η Κίνα με ανάπτυξη 7,5%

Η πολιτική αναπτυξιακών κινήτρων του Πεκίνου αποδίδει καρπούς. Απροσδόκητη η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας στο 7,5% το β' τρίμηνο.

Ανεβάζει ταχύτητα η Κίνα με ανάπτυξη 7,5%

Υψηλότερος των προσδοκιών αποδεικνύεται ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο αποδίδει καρπούς. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 7,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές –σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – εκτιμούσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή στο 7,4%.

Τον προηγούμενο χρόνο, η κινεζική ηγεσία είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να δεχθεί βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι οικονομικοί αναλυτές όμως, προειδοποιούσαν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επιδείνωνε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με απρόβλεπτες συνέπειες, σε μία χώρα που εξακολουθεί να στηρίζεται στις δημόσιες επενδύσεις. Έτσι, τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός Λι Κεκκιάνγκ άλλαξε γραμμή δηλώνοντας ότι στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι ρυθμός ανάπτυξης στο 7,5%. Παράλληλα, υιοθέτησε πολιτική αναπτυξιακών κινήτρων - με δαπάνες για σιδηροδρομικά έργα και κατασκευές κατοικιών - και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα της σταθεροποίησης στην κινεζική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 9,2% -που είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης από το Δεκέμβριο – και οι επενδύσεις στοιχείων ενεργητικού αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 17,3% σε ετήσια βάση.  Τέλος, οι τράπεζες ανοίγουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.  Συγκεκριμένα, οι κινεζικές τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως εργαλείο  εφαρμογής πολιτικής, προχώρησαν τον Ιούνιο στη σύναψη νέων δανείων συνολικής αξίας 1,08 τρισ. γουάν, σχεδόν 20% υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Η συνολική προσφορά χρήματος Μ2 αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 14,7% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v