Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο μεταλλευτικός κλάδος. Οι δηλώσεις της Τζάνετ Γέλλεν και οι ειδήσεις για νέα deal. Μετά την Chaori Solar, νέα απειλή για αθέτηση πληρωμής ομολόγου στην Κίνα.

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις είναι η εικόνα από τις ασιατικές αγορές, αν και ο δείκτης Nikkei ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε προς στιγμήν σε νέο υψηλό 6 ετών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei  έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 15.370 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,23% στις 23.468 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 2020 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με άνοδο 0,1% στις 5509 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,93% στις 2048 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1% στις 2149 μονάδες.

Η Κίνα άλλωστε, βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο δεύτερης εταιρικής χρεοκοπίας, καθώς μία από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας δήλωσε ότι ενδεχομένως να αθετήσει πληρωμή 400 εκατ. γουάν (64,5 εκατ. δολ.) που λήγει την επόμενη εβδομάδα. Ο λόγος για την Huatong Road & Bridge Group Co., της οποίας ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται υπό έρευνα από τις αρχές, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν στη μνήμη την υπόθεση της Chaori Solar Energy, η οποία ήταν η πρώτη κινεζική επιχείρηση που αθέτησε πληρωμή σε ομόλογο, προκαλώντας αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές πάντως, ξεχωρίζει ο μεταλλευτικός κλάδος που ευνοείται από την ανάκαμψη της μετοχής του σιδηρομεταλλεύματος σε υψηλό 7 εβδομάδων. Η μετοχή της BHP Biliton καταγράφει κέρδη 1,5% και της Fortescue Metals Group ενισχύεται κατά 2%.

Άνοδο κατέγραψε η Wall Street με αφορμή τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα β΄ τριμήνου από τις εισηγμένες αλλά και την κινητικότητα από το μέτωπο των εξαγορών. Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσή της στο Κογκρέσο, ανασκεύασε τις προηγούμενες δηλώσεις της περί «τραβηγμένων αποτιμήσεων» λέγοντας ότι σε γενικές γραμμές οι αποτιμήσεις δεν απέχουν από τα ιστορικά πρότυπα. Ο MSCI Ασίας – Ειρηνικού διαπραγματεύεται 13,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη έναντι 16,7 που ισχύει για τον S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Παράλληλα, ο όμιλος του Ρούπερτ Μέρντοχ κατέθεσε πρόταση εξαγοράς 80 δισ. δολ για την Time Warnerm την οποία η τελευταία απέρριψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v