Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στην Ασία - Πτώση 2,61% στο Τόκιο

Κάθετη πτώση 2,6% στο Τόκιο καθώς ανακάμπτει το γεν. Τρομάζει τους επενδυτές το πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ. Μπαράζ αρνητικών ειδήσεων για τη διεθνή οικονομία, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. Στους δρόμους παραμένουν οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ασιατικές αγορές και κυρίως το χρηματιστήριο του Τόκιο με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα εκρηκτικό συνδυασμό παραγόντων από δυσοίωνα οικονομικά μεγέθη και πολιτικές εξελίξεις. Οι φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ παραμένουν στους δρόμους και απειλούν να καταλάβουν τα γραφεία της κυβέρνησης, ενώ οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν τρομάξει από το πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,61% στις 15.661 μονάδες. Το ιαπωνικό νόμισμα – που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές ως ασφαλιστική δικλείδα σε περιόδους έντονης νευρικότητας – ενισχύθηκε στα 108,71 γεν (ενώ χθες είχε περάσει τα 110 γεν). Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,77% στις 1976 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,64% στις 5300 μονάδες.

Οι αγορές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

Χθες στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,40% στις 16.804,51 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 1,33% στις 1,946,16 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,59% στις 4.422,09 μονάδες.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ εξελίξεων που προκαλούν νευρικότητα και σκιάζουν το επενδυτικό κλίμα» εξηγεί ο Νιάλ Κινγκ, της CMC Markets και συμπληρώνει: «Υπάρχει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις ειδήσεις για γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ και τις ανησυχίες σε ότι αφορά την ανάπτυξη της Κίνας και της Ευρώπης».

 Τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την πτώση σε χαμηλό 15 μηνών του δείκτη PMI βιομηχανίας στην ευρωζώνη ήταν οι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος και τη φυγή των επενδυτών από τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις. «Τους τελευταίους τρεις μήνες οι εκροές κεφαλαίων από τα αμερικανικά χρηματιστήρια αγγίζουν τα 200 δισ. δολ., καθώς τα ισχυρότερα οικονομικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία τροφοδοτούν σενάρια για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed από ότι έχει προεξοφληθεί» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η αστάθεια στις διεθνείς αγορές πιθανότατα θα καταβάλει τις τοποθετήσεις ρίσκου» εξηγεί ο Έβαν Λούκας, της IG Ltd και συμπληρώνει: «Τα χρηματιστήρια θα νιώσουν τον αντίκτυπο από την υποχώρηση των επενδυτών».

Σήμερα συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αγορές περιμένουν από το Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγορών τίτλων ABS. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times στις αρχές της εβδομάδας, στόχος της ΕΚΤ είναι να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών και κυπριακών τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v