Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Νευρικότητα και στις ασιατικές αγορές μετά την κίνηση - σοκ της Ελβετίας. Ιστορικό χαμηλό για τα 10ετή yield Ιαπωνίας και Αυστραλίας. Κέρδη για τον χρυσό, ενώ το γεν υποχωρεί. Ξεχωρίζει η αγορά της Σαγκάης που ευνοείται από τα νέα μέτρα της κεντρικής τράπεζας.

Έντονες διακυμάνσεις επικράτησαν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας καθώς έντονος ήταν ο προβληματισμός των επενδυτών μετά τη λευκή πετσέτα που πέταξε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας εγκαταλείποντας τη σύνδεση τον στόχο ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ. Κρατικά ομόλογα και χρυσός συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 16.864 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,71% στις 24.178 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 1888 μονάδες και ο αυστραλιανός  ΑSX χαμηλότερα κατά 0,6% στις 5278 μονάδες.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Αυστραλίας και Ιαπωνίας υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 2,49% και το 0,225% αντιστοίχως. Η τιμή του χρυσού, που εκτοξεύθηκε κατά 2,8% χθες, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στα 1,259 δολ. ανά ουγκιά. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,2% στα 116,45 γεν έναντι του δολαρίου, αν και στην εβδομάδα καταγράφει άνοδο 1,8%

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εξέπληξε άπαντες και δημιουργεί ανησυχία και νευρικότητα στις αγορές» εξηγεί ο Nader Naeimi της AMP Capital Investors και συμπληρώνει: «Η στρατηγική προς το παρόν είναι διατήρηση κεφαλαίων, με αγορά χρυσού για κάλυψη ενάντια στην αστάθεια που θα συνεχιστεί»

Θετικό ωστόσο είναι το κλίμα στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,92% στις 3367 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,61% στις 3626 μονάδες. Αιτία είναι και εδώ οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις ποσοστώσεις χρηματοδότησης των τραπεζών κατά 8,1 δισ. δολ. φέτος, αυξάνοντας τη ρευστότητα . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μια ημέρα νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε στοχευμένες προσαρμογές, τονίζοντας πως στόχος της είναι να δημιουργήσει «όχι πολύ σφικτές, αλλά ούτε πολύ χαλαρές» νομισματικές συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v