Φόβοι για νέα υποτίμηση του γουάν «ρίχνουν» την Κίνα

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, με ορισμένους να αναμένουν περαιτέρω υποτίμηση του γουάν.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι το Πεκίνο θα αφήσει το γουάν να υποτιμηθεί ακόμα περισσότερο, παρά την ανακοίνωση στην οποία προέβη την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, όπου αναφέρει ότι δεν βλέπει λόγο για περαιτέρω υποτίμηση. 

Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να σταθεροποιήσει το νόμισμα αλλά και να καθησυχάσει τους επενδυτές παγκοσμίως, μετά την υποτίμηση του νομίσματος κατά σχεδόν 2% την περασμένη Τρίτη. Το γουάν παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο σήμερα σε σχέση με την Παρασκευή, όμως οι παρατηρητές της αγοράς φοβούνται πως το νόμισμα πιθανότατα θα παραμείνει υπό πίεση, καθώς η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι πιέσεις σε μετοχές εισαγωγικών εταιρειών και σε εταιρείες με υψηλό χρέος σε αμερικανικά δολάρια.

Οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία πιέζουν με τη σειρά τους το Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης CSI υποχωρεί κατά 0,25% στις 4.063 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng κατά 0,91% στις 23.772 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,75% διαμορφώνεται ο δείκτης Kospi στις 1.968 μονάδες.

Αντιθέτως, Τόκιο, Σαγκάη και Σίδνεϊ κινούνται υψηλότερα, με τον δείκτη Nikkei να κλείνει υψηλότερα κατά 0,49% στις 20.620 μονάδες, τον δείκτη ASX κατά 0,37% στις 5.379 μονάδες και τον Shanghai Composite να επιστρέφει σε θετικό πεδίο, υψηλότερα κατά 0,24% στις 3.974 μονάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v