Η Κίνα ρίχνει και πάλι τις ασιατικές αγορές

Νέα "βουτιά" στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η απόφαση του Πεκίνου να αυξήσει την ισοτιμία του γουάν μπερδεύει τους αναλυτές. Κλειστό λόγω αργίας το Τόκιο. Προς τα 32 δολάρια υποχωρεί το πετρέλαιο.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκινά η εβδομάδα στα ασιατικά χρηματιστήρια, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητα του Πεκίνου να διαχειριστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που "μπέρδεψε" τους αναλυτές με τη σημαντική αύξηση της μέσης ισοτιμίας του γουάν, κίνηση που πιθανόν να καθησυχάσει σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο μιας ανταγωνιστικής υποτίμησης, όμως δημιουργεί ερωτήματα ως προς την τελική πρόθεση του Πεκίνου για τη συναλλαγματική πολιτική του.

Εν τω μεταξύ, η απουσία του Τόκιο, λόγω αργίας, περιόρισε τη ρευστότητα και αύξησε την αστάθεια, με τις αγορές συναλλάγματος μάλιστα να σημειώνουν τεράστιες διακυμάνσεις. Πτωτικά πάλι και το πετρέλαιο, που «βλέπει» προς τα 32 δολάρια.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 1,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2011, ενώ οι βασικοί κινεζικοί δείκτες έφτασαν να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 3%. Αυτή την ώρα, ο δείκτης Shanghai Composite σημειώνει πτώση 5% και 6,5% ο δείκτης CSI στις 3.278 μονάδες.

Απώλειες 2,14% για τον δείκτη Hang Seng στις 20.015 μονάδες, 1,16% για τον δείκτη ASX στις 4.990 μονάδες και 1,19% για τον δείκτη Kospi στις 1.894 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v