Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοκκίνισαν» οι ασιατικές αγορές

Νέες πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Θετικά στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών της Κίνας, που όμως δεν κατάφεραν να δώσουν ώθηση στη Σαγκάη.

Σημαντικές απώλειες στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου για τρίτη ημέρα οδήγησε τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων», δίνοντας ώθηση στα ομόλογα και στον χρυσό, που κινείται σε υψηλά πολλών μηνών.

Οι ελπίδες για μείωση της παραγωγής πετρελαίου «ξεθωριάζουν», αφού ακόμα δεν έχει προκύψει κάποια συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κάνει «βουτιά» περίπου 70% τους τελευταίους 18 μήνες, κυρίως λόγω του υπερκορεσμού της αγοράς αλλά και λόγω των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, της μεγαλύτερης καταναλώτριας ενέργειας του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε βελτιωμένα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών της, με τον PMI υπηρεσιών να ενισχύεται τον Ιανουάριο σε υψηλό εξαμήνου, ωστόσο αυτό δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στα κινεζικά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικου εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 2,1%, ενώ με απώλειες 3,15% στις 17.191 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο.

Πτώση 1,43% για τον Shanghai Composite στις 2.710 μονάδες, 1,32% για τον CSI στις 2.921 μονάδες, 2,67% για τον Hang Seng στις 18.926 μονάδες, 2,24% για τον ASX στις 4.930 μονάδες και 0,84% για τον δείκτη Kospi στις 1.890 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v