Κέρδη με...δόντια στις ευρωαγορές

Εκμηδενίστηκαν τα αρχικά κέρδη. Αιφνιδιαστική νέα μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall. Ξεχωρίζει η Vivendi με το σχέδιο για split του ομίλου.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά την αρνητική έκπληξη από το "μέτωπο" της οικονομίας. Η αιφνιδιαστική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη και μάλιστα κατά 1,5% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, εκμηδένισε τα αρχικά κέρδη δημιουργώντας εκ νέου κλίμα νευρικότητας.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,16% στις 8482 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,33% στις 4105 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,26% στις 6.571 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,02% στις 8873 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,13% στις 6053 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,76% στις 17.429 μονάδες.

Η ημέρα είχε ξεκινήσει θετικά, με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg μάλιστα να αποτυπώνει τη βελτίωση του κλίματος και της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο story της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν πιο αισιόδοξοι για την πορεία της ευρωζώνης, προβλέποντας μάλιστα άνοδο του EuroStox 50 στο εξάμηνο.

Τα στοιχεία της Eurostat όμως, ενδεχομένως να ανατρέπουν την αρχική αισιοδοξία, πόσο μάλλον όταν και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποιεί από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη είναι "εύθραυστη" και πως οι "κίνδυνοι είναι πολιτικοί". 

Ξεχωρίζει η μετοχή της Home Retail Group με ράλι 6,1% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ισχυρή άνοδο 3% καταγράφει και η μετοχή της Vivendi καθώς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε διάσπαση του ομίλου σε δύο ξεχωριστές εταιρείες.

Στον αντίποδα, πτώση 2,5% καταγράφει η μετοχή της RWE καθώς η Citigroup προχώρησε σε υποβάθμιση της εταιρείας κοινής ωφέλειας σε «sell» από «neutral».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v