Ασυγκίνητες οι ευρωαγορές από το αμερικανικό deal

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Προεξοφλημένη χαρακτηρίζουν τη συμφωνία στις ΗΠΑ οι αναλυτές. "Ευκαιρία" για όσους θέλουν να ρευστοποιήσουν κέρδη. Η προσοχή επιστρέφει στην οικονομία. Βουτιά 8,7% για την ΚΡΝ.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την αποτροπή της χρεοκοπίας στις ΗΠΑ που αναβάλει την όλη συζήτηση για διάστημα περίπου τριών μηνών. Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το αμερικανικό νόμισμα, με αποτέλεσμα το ευρώ να βρίσκεται σε υψηλό 8,5 μηνών, αγγίζοντας τα 1,3650 δολ.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,45% στις 8806 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% στις 4231 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,08% στις 6.566 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,17% στις 9862 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει υποχώρηση 0,21% στις 6318 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,68%στις 19.144 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι αναλυτές και ο ξένος Τύπος είναι έντονα επικριτικοί για όσα διαμείφθηκαν στην Ουάσιγκτον, παρά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής. Τονίζουν πως η ζημία είναι ήδη σημαντική, πως το κόστος ευκαιρίας τεράστιο και πως σε τρεις μήνες μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με το ίδιο αδιέξοδο. Πόσο μάλλον, όταν η αμερικανική οικονομία υπέστη ένα ακόμη χτύπημα με την υποβάθμιση από τον κινεζικό οίκο αξιολόγησης από την Dagong.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την 35σέλιδη νομοθεσία που αίρει το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αυξάνει το όριο χρέους της χώρας. Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο παρά πέντε θα παρατείνει την δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ μόνο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα διαθέτει τα εργαλεία να παρατείνει προσωρινά την δυνατότητα δανεισμού της και πέραν αυτής της ημερομηνίας.

Πέραν της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, και της πλήρους χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός διμερούς πάνελ από τη Βουλή και τη Γερουσία που θα κληθεί να βρει τρόπους για μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν από το σύνολο του Κογκρέσου.

«Η συμφωνία που ανακοινώθηκε έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές και τώρα όσοι θέλουν να ρευστοποιήσουν κέρδη αξιοποιούν την ευκαιρία» εξηγεί ο Tom Robertson της Accendo Markets. «Τώρα που η διαμάχη τελείωσε η προσοχή μπορεί να στραφεί στα οικονομικά στοιχεία που δεν έχουν ανακοινωθεί και τις οικονομικές επιπτώσεις από το κυβερνητικό λουκέτο» εξηγεί ο Gary Yau της Credit Agricole και συμπληρώνει: «Το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς σενάριο μπορεί να εξελιχθεί σε λίγους μήνες επίσης βρίσκεται στο νου των επενδυτών. Πάντως, θεωρούμε ότι το κλίμα θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα»

Βουτιά 8,4% καταγράφει η μετοχή της KPN καθώς η America Movil ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει με το σχέδιο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου στην ΚΡΝ. Στον αντίποδα, η ζυθοποιεία SABMiller ενισχύεται κατά 4,2% καθώς ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 4% για το 9μηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v