Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

Διχασμένοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Ξεχωρίζει η Sanofi με κέρδη 4%, ενώ βουλιάζει η Adidas. Αναστολή διαπραγμάτευσης για την Banco Espirito Santo. Τα νέα σενάρια για τις κινήσεις της Fed μετά την ανάπτυξη 4% στις ΗΠΑ.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ οι ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας προβληματίζουν.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,52% στις 9544 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,09% στις 4316 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,2% στις 6.780 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,59% στις 10.764 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,01% στις 6109 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,48% στις 20.787 μονάδες.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Sanofi με κέρδη 4%, καθώς η γαλλική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε άλμα κερδών κατά 73% και προχώρησε σε αναβάθμιση του ετήσιου στόχου. Στον αντίποδα, βουτιά 9% καταγράφει η μετοχή της Adidas η οποία δήλωσε ότι επανεξετάζει τα επεκτατικά σχέδια στη ρωσική αγορά. Επίσης, ανακοινώθηκε αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Banco Espirito Santo καθώς η πορτογαλική τράπεζα κατέγραψε ζημίες 3,6 δισ. ευρώ και αποκάλυψε τα σχέδιά της για αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η μεγάλη είδηση δεν είναι άλλη από την εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 4% στο β' τρίμηνο, η οποία όμως, όχι μόνο δεν προκάλεσε επενδυτικό ενθουσιασμό αλλά αντιθέτως προβλημάτισε καθώς ενίσχυσε τις φήμες ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω των ισχυρών οικονομικών στοιχείων. Στην χθεσινή συνεδρίαση, η Fed προχώρησε σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Η ανακοίνωση όμως, έδειξε ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ομόφωνη και πως ένα από τα δέκα μέλη της FOMC ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. «Είναι η πρώτη διάσταση απόψεων επί προεδρίας Τζάνετ Γέλλεν» σημειώνουν οι Financial Times.«Οι αγορές θα φοβούνται τώρα περισσότερο το σενάριο αύξησης των επιτοκίων και ενίσχυσης του δολαρίου»  αναφέρουν και οι αναλυτές της Credit Suisse.

Οι εκτιμήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Αργεντινή δημιουργούν ένα κλίμα νευρικότητας στις αγορές. Η χώρα οδηγείται σε νέα χρεοκοπία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα hedge fund και πλέον επενδυτές και αναλυτές περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει ευρύτερος αντίκτυπος. Η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Αργεντινή σε επίπεδο «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v