Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικά βήματα ανόδου στις αγορές της Ευρώπης

Περιορισμένες κινήσεις σε θετικό έδαφος για τους περισσότερους δείκτες. Τι περιμένουν οι αγορές από τη Fed. Ποιοι ξεχωρίζουν από το μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Πιέσεις στη ΒΡ που προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων οικονομικών μεγεθών που ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως των αποφάσεων της Fed.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,43% στις 9639 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,53% στις 4367 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,23% στις 6.808 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,58% στις 10.943 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,11% στις 6461 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,98% στις 21.144 μονάδες.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της. Η ισχυρή πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι αύριο θα ανακοινωθεί η έκτη κατά σειρά μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το πιο κρίσιμο σημείο ωστόσο, είναι η συζήτηση που θα γίνει και οι δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν αναφορικά με το πότε θα αποφασιστεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση.  Επίσης, αυτή την εβδομάδα, αναμένονται κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, όπως το επίπεδο του ΑΕΠ και ο δείκτης ανεργίας που ενδεχομένως να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

«Οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» υποστηρίζει η Daphne Roth της ABN Amro Private Banking και συμπληρώνει: «Βλέπουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη περνά στα εταιρικά αποτελέσματα. Η Fed θα συνεχίσει το tapering, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων πριν τα μέσα του επόμενου έτους. Η Fed είναι πολύ σαφής ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μόνο εάν διαπιστωθεί συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας».

Στήριξη στις αγορές παρέχεται κυρίως από τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα εταιρικά αποτελέσματα. Η Ferrovial, η οποία ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων αλλά και επαναγορά μετοχών, καταγράφει άνοδο 1,4%. Κέρδη 1,5% καταγράφει και η μετοχή της Deutsche Bank, καθώς οι αναλυτές στάθηκαν περισσότερο στην πορεία που κατέγραψε η γερμανική τράπεζα στο trading ομολόγων. Η μετοχή της Orange τέλος ενισχύεται κατά 2% καθώς η γαλλική εταιρεία επιβεβαίωσε στόχο κερδοφορίας για το έτος και ανακοίνωσε σταθεροποίηση περιθωρίων κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΒΡ υποχωρεί κατά 1,24% καθώς η βρετανική πετρελαϊκή που έχει το 20% της ρωσικής Rosneft, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v