Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed προβληματίζουν τους επενδυτές. Τετραήμερο πτωτικό σερί στην Ευρώπη. Σε υψηλό 6 ετών το δολάριο. Τι βλέπει η BlackRock για τα αμερικανικά επιτόκια. Στο στόχαστρο ARM Holdings και Santander. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ένα τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αναθεωρούνται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed αναφορικά με την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,03% στις 9707 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,05% στις 4454 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,19% στις 6.836 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,51% στις 10.894 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,3% στις 5958 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,23% στις 21.198 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στην αγορά συναλλάγματος, οι εξελίξεις είναι σημαντικές. Η ανατροπή των δεδομένων αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed έχει οδηγήσει σε ενίσχυση του δολαρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 106,52 γεν έναντι του δολαρίου που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg βρίσκεται σε υψηλό 14 μηνών.

Αιτία ήταν η Fed Σαν Φρανσίσκο η οποία σε έκθεσή της υποστηρίζει πως οι αγορές στηρίζονται υπερβολικά στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην έκθεση συγκεκριμένα τονίζεται ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κόσμος φαίνεται πως αναμένει πιο στηρικτική νομισματική πολιτική από ότι οι συμμετέχοντες στην FOMC». Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Rick Rieder, CIO της BlackRock δήλωσε πως πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση θα γίνει στις αρχές του 2015. Εξηγεί πως η βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας αλλά και οι ενδείξεις πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να δικαιολογήσουν ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από ότι έχει προεξοφλήσει η αγορά.

Οι αγορές δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν και από την παρουσίαση του νέου iPhone. Και σήμερα, τηρήθηκε η «παράδοση» που φέρει τη μετοχή της Apple να υποχωρεί την επομένη της παρουσίασης μοντέλου iPhone. Στις ΗΠΑ, εκτός συνεδρίασης η μετοχή της Apple υποχωρούσε μετά την παρουσίαση. Σήμερα, η μετοχή της ARM Holding, που είναι βασικός προμηθευτής της Apple υποχωρεί κατά 2,3%.

Πτώση 2% καταγράφει και η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Santander. Με ανακοίνωσή της προς την χρηματιστηριακή ρυθμιστική αρχή της χώρας, η τράπεζα ανακοίνωσε τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου της, Emilio Botin. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v