Σκωτσέζικο ντους στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Εντονότερες οι πιέσεις στο Λονδίνο και τις βρετανικές τράπεζες. Πλήρης ανατροπή δεδομένων για το δημοψήφισμα της Σκωτίας. Σε χαμηλό 10 μηνών η στερλίνα. Ήπιες πιέσεις στα futures της Wall.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό και κυρίως η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα για το δημοψήφισμα της Σκωτίας και να αποτιμήσουν τον κίνδυνο διάσπασης.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,14% στις 9734 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,32% στις 4472 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,02% στις 6.789 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,59% στις 11082 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,21% στις 6042 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,38% στις 21313 μονάδες.

Δημοσκόπηση του YouGov που έγινε για τους Sunday Times δίνει προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και η κυβέρνηση της Βρετανίας υπόσχεται, στο παρά πέντε, μεγαλύτερη αυτονομία. Το αποτέλεσμα είναι να υποχωρεί η στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1% στα 1,6163 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2013. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,2% στις 80,02 πένες.

Έντονες πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών. Η μετοχή της Lloyds Banking Group υποχωρεί κατά 2,7% και της Royal Bank of Scotland κατά 2,2%. H Sandy Chen αναλύτρια της Cenkos Securities εξηγεί πως εάν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, τότε εκτιμάται πως θα υπάρξει μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες της Σκωτίας προς εκείνες της Αγγλίας, ειδικότερα σε ότι αφορά τους εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς οι επιχειρήσεις θα θελήσουν να αποφύγουν τους πιθανούς συναλλαγματικούς κινδύνους από την υιοθέτηση νέου νομίσματος. «Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στους ισολογισμούς των τραπεζών της Σκωτίας. Οι καταθέσεις θα μετακινηθούν προς το νότο, αλλά τα δάνεια θα παραμείνουν στην Σκωτία δημιουργώντας κενό χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα επιτόκια της Σκωτίας θα κινηθούν ανοδικά, επιδεινώνοντας την οδύνη» εξηγεί.

Ο Simon Derrick, της BNY Mellon, υποστηρίζει ότι επικράτηση του «Ναι» θα δημιουργήσει «σημαντικό αριθμό αβεβαιοτήτων» για τις κεφαλαιαγορές». «Πέρα από το ίδιο το ερώτημα του νομίσματος… υπάρχει το θέμα του εθνικού χρέους, της ιδιοκτησίας των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Βορείου Θάλασσας και ο αντίκτυπος στις βρετανικές επιχειρήσεις που θα έχουν πλέον σημαντικές διακρατικές δραστηριότητες. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας» εξηγεί.

Στην ανατολική Ευρώπη από την άλλη πλευρά, η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς εκρήξεις ακούγονται κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ενώ μια γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις κάτοικοι της Μαριούπολης τραυματίστηκαν.

Από το μέτωπο της οικονομία πάντως, οι ειδήσεις είναι θετικές για τη ευρωζώνη. Η Γερμανία ανακοίνωσε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ με άλμα 4,7% στις εξαγωγές, δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια για δυναμική ανάκαμψη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Από πλευράς μετοχών, ξεχωρίζει η μετοχή της Electrolux που καταγράφει ράλι 8% μετά τη συμφωνία με την General Electric για την εξαγορά της μονάδες οικιακών συσκευών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v