Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα ευρωπαϊκά ταμπλό με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Αλλαγή κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού εντείνει τις πιέσεις στο Μάριο Ντράγκι. Σε χαμηλό 2 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου. Μίνι ράλι για την RBS.

Απόπειρα ανάκαμψης συντελείται στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό, εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,47% στις 9466 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40  κατά 0,92% στις 4398 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100  κατά 0,08% στις 6.649 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,91% στις 10.783 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,85% στις 5753 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,01% στις 20.733 μονάδες. 

Το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε εκ νέου το Σεπτέμβριο στο 0,3% από 0,4%. Σημειώνεται πως στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πληθωρισμός "κοντά στο 2%". Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, ξεκίνησε την πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO με φτηνά 4ετή δάνεια προς τις τράπεζες και αναμένεται να ανακοινώσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης τους όρους του προγράμματος αγορών τίτλων ABS. Οι πιέσεις όμως, για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει και αγορές κρατικών τίτλων εντείνονται. 

Με τους επενδυτές να διαβλέπουν ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και ευρωζώνη κινούνται σε διαφορετική τροχιά, το ευρώ καταγράφει πτωτική πορεία. Υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2627 δολ. αμέσως μετά την ανακοίνωση της Eurostat.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Royal Bank of Scotland που καταγράφει άλμα 4,7% καθώς ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δήλωσε ότι θα αποδεσμεύσει προβλέψεις 800 εκατ. στερλινών που είχαν κρατηθεί για επισφαλή δάνεια καθώς καταγράφεται σαφής βελτίωση της οικονομίας, κυρίως στην Ιρλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v