Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσα στην Ευρώπη από τα χαμηλά 10μήνου

Ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με στήριξη από τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών. Απόπειρα ανάκαμψης και στα ομόλογα του Νότου. Αλλάζουν τα σενάρια για την ποσοτική χαλάρωση.

Με στήριξη από τις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και μετά από ένα τριήμερο σφυροκόπημα στις αγορές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν βήματα ανόδου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,47% στις 8.709 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,5% στις 3.977 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,76% στις 6.242 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,84% στις 9.847 μονάδες, ο πορτογαλικός ΡSI καταγράφει κέρδη 1,6% στις 4.995 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα 1,71% στις 18.392 μονάδες.

Κέρδη καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο Stoxx  Europe 600 ενισχύεται 0,8% στις 312,4 μονάδες. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 7% από τις 6 Οκτωβρίου όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε δραματική υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία. Χθες, ο δείκτης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει τόσο στην Ελλάδα και στην πιθανότητα εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης, όσο και στην Ισπανία, καθώς η Μαδρίτη δεν πέτυχε τον στόχο άντλησης 3,5 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων. Ακολούθησε μαζική φυγή των επενδυτών από τις αγορές με βαριές πληγές για χρηματιστήρια και ομόλογα του Νότου.

Ανώτατος αξιωματούχος της Fed παρενέβη λέγοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η παροχή ρευστότητας στις αγορές. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, o James Bullard, δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να εξετάσει παράταση της λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να σταματήσει η υποχώρηση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή η Fed αγοράζει κάθε μήνα χρεόγραφα αξίας 15 δισ. δολαρίων και έχει διαμηνύσει πως αναμένει την ολοκληρώσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του Οκτωβρίου. Η επόμενη συνάντηση των αξιωματούχων της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 28 με 29 Οκτωβρίου. 

«Τα σχόλια του Bullard ήταν μία ένεση αδρεναλίνης» δήλωσε ο Chad Morganlander, της Stifel Nicolaus & Co. και συμπλήρωσε: «Η αμερικανική οικονομία τα πάει αρκετά καλά, αλλά η συνολική ανησυχία είναι πως η ευρωζώνη βυθίζεται στην άβυσσο». «Το κλίμα βελτιώθηκε λίγο» έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Agricole αναφερόμενοι στα σχόλια του κ. Bullard.

Ακολούθησε ο Μπενουά Κερέ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δηλώνει ότι οι αγορές τίτλων θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και διαβεβαίωσε άπαντες πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να λάβει επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί. Δήλωσε επίσης πως εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο το έτους.

«Το βασικό θέμα σε αυτό το σημείο πλέον είναι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Περιμένουμε οποιαδήποτε ένδειξη για αρχή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει» εξηγεί trader μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Βουτιά 7,8% πάντως καταγράφει η μετοχή της Rolls Roycs, η οποία υποβάθμισε τον στόχο πωλήσεων για το έτος λόγω των εξελίξεων στη Ρωσία. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v