Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπαυλα στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες μετά τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων. Στάση αναμονής ενόψει του αμερικανικού ΑΕΠ. Σε κλοιό πιέσεων ο μεταλλευτικός κλάδος. Κάτω από τα $80 και πάλι το Brent.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις και ένα νέο ρεκόρ στη Wall Street. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων για την αμερικανική ανάπτυξη τρίτου τριμήνου, αλλά και της κρίσιμης συνόδου του ΟΠΕΚ σε δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,13% στις 9798 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,03% στις 4369 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,02% στις 6.727 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,27% στις 10.670 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI είναι αμετάβλητος στις 5333 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,14% στις 19.952 μονάδες.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,1% στις 345,71 μονάδες. Ο δείκτης βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών, καθώς ο Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και στα κρατικά χαρτιά, ενώ σημαντική ήταν και η ώθηση που έδωσε η Κίνα μειώνοντας την Παρασκευή αιφνιδιαστικά τα επιτόκιά της.

Το μεσημέρι αναμένεται η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο. Η αρχική εκτίμηση κάνει λόγο για εντυπωσιακή ανάπτυξη 3,3%, ενώ το δολάριο βρίσκεται κοντά σε υψηλό τετραετίας (ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται κατά 0,1% στα 88,20) και οι αποδόσεις των 10ετών Treasury υποχωρούν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,3%.

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης απέφυγε οριακά την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,1%. Έτσι, η απόδοση των γερμανικών Bund τελεί υπό διαπραγμάτευση μόλις 4 μονάδες βάσης πάνω από το ιστορικό χαμηλό. Τα 10ετή yield της Ισπανίας παραμένουν κάτω από το 2% (στο 1,96%) καθώς τροφοδοτούνται τα σενάρια για νέες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί πάλι κάτω από τα 80 δολ. ανά βαρέλι. Στις 27 Νοεμβρίου συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς επί τάπητος τίθεται πρόταση μείωσης της παραγωγής για να χαλιναγωγηθεί η πτώση των τιμών.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο μεταλλευτικός κλάδος. Ο σχετικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,1%, ενώ η μετοχή της BHP Biliton κατά 1,6%, της Rio Tinto κατά 1,1% και της Anglo American κατά 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v