Ντράγκι: Δύσκολη η κατάσταση στην ευρωζώνη

Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Τόνισε πως αναθεωρείται το μέγεθος, αλλά και η σύνθεση των αγορών τίτλων από την κεντρική τράπεζα.

Ντράγκι: Δύσκολη η κατάσταση στην ευρωζώνη

«Η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει δύσκολη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υποσχόμενος νέες κινήσεις για την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων. Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, είπε πως «η πορεία ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη» και τόνισε πως «η κατάσταση όσον αφορά τον πληθωρισμό της περιοχής γίνεται όλο και πιο δύσκολη»

«Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό, όπως απαιτεί και η εντολή που έχουμε για σταθερότητα των τιμών» υποσχέθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα πια, η στάση μας στη νομισματική πολιτική καθορίζεται από το μέγεθος και τη σύνθεση του ισολογισμού μας».

Σημειώνεται πως στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να υιοθετήσει και άλλα αντιστυμβατικά μέτρα. Τώρα γίνεται πιο σαφής. «Εάν στην παρούσα τροχιά, η πολιτική μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ή εάν υπάρξουν νέοι κίνδυνοι στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, τότε θα ενισχύσουμε τις πιέσεις και θα διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα κανάλια με τα οποία παρεμβαίνουμε, αλλάζοντας αναλόγως το μέγεθος, τον ρυθμό και τη σύνθεση των αγορών τίτλων».

Όπως επεσήμανε άλλωστε, ο κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι ορατός. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην εμπεδωθεί ο χαμηλός πληθωρισμός στην οικονομία με τρόπο που θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση και τις προσδοκίες για το μέγεθός του» είπε και συμπλήρωσε: «Θέλω να επικεντρωθώ στον κίνδυνο για παρατεταμένη περιόδο χαμηλού πληθωρισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v