Εναλλαγές προσήμων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε πτωτική πορεία και πάλι οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας το αρνητικό σερί των τελευταίων 4 συνεδριάσεων. Απογοητεύει η συμμετοχή των τραπεζών στα T-LTRO της ΕΚΤ. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall. Παραμένει κάτω από τα $65 το πετρέλαιο Brent.

Εναλλαγές προσήμων επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές με τα αρχικά κέρδη να εξανεμίζονται και τους δείκτες να γυρνούν σε αρνητικό πρόσημο το μεσημέρι, αλλά τα "πράσινα" να επιστρέφουν το απόγευμα. Η προσοχή στρέφεται αφενός στα νέα απογοητευτικά στοιχεία από την Ελλάδα, αφετέρου στις πολιτικές εξελίξεις για την Ελλάδα, ενώ η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου ασκεί πιέσεις σε ευρύ φάσμα μετοχών.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται το απόγευμα κατά 1,04% στις 9902 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% στις 4245 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,25% στις 6.484 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,91% στις 10.490 μονάδες, και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,4% στις 19.298 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Εντονες πιέσεις ασκούν οι μετοχές των επιχειρήσεων εμπορευμάτων, που «βουλιάζουν» ακολουθώντας την διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου. Ο επιμέρους δείκτης των επιχειρήσεων παραγωγής εμπορευμάτων υποχωρεί 2,6% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2013.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent στο Λονδίνο και West Texas Intermediate στην Νέα Υόρκη κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα 5 ετών, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου του Brent στο Λονδίνο να παραμένει κάτω από τα $65 στα 64,82 δολ. ανά βαρέλι. 

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των στοχευμένων φτηνών δανείων (T-LTRO). Η συμμετοχή των τραπεζών χαρακτηρίζεται μάλλον περιορισμένη και δίνει νέα τροφή στα σενάρια για ποσοτική χαλάρωση, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ. Στο δεύτερο γύρο του προγράμματος συμμετείχαν 306 τράπεζες, που άντλησαν χρηματοδότηση 129,8 δισ. ευρώ. Συνολικά και στους δύο γύρους των T-LTRO, οι τράπεζες άντλησαν 212,4 δισ. ευρώ, σχεδόν το ήμισυ δηλαδή από τα 400 δισ. ευρώ που είχε προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Inditex με άλμα 4,3% καθώς η μητρική εταιρεία των καταστημάτων Zara ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων στο 9μηνο που ικανοποίησε τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v