Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα και πάλι στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις για τους περισσότερους δείκτες. Νέα πτώση στο ρούβλι παρά την παρέμβαση της Μόσχας στην αγορά συναλλάγματος. Η προσοχή στρέφεται στη Fed αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο καθώς το Brent υποχωρεί.

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν και σήμερα οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους αναλυτές να δηλώνουν ότι είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία των χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου. Ο ενεργειακός κλάδος παραμένει στο στόχαστρο καθώς το πετρέλαιο Brent υποχωρεί και σήμερα κατά 1% στα 59,29 δολ. ανά βαρέλι, ενώ και το ρούβλι κινείται πτωτικά παρά την παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στην αγορά συναλλάγματος.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,73% στις 9494 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,5% στις 4072 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,57% στις 6.285 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,2% στις 9961 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,58% στις 4713 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,77% στις 18.339 μονάδες.

Στo χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης Micex, που αποτιμάται σε ρούβλια και χθες άντεξε τις πιέσεις, σήμερα κινείται 3% χαμηλότερα, ενώ ο δείκτης RTS που αποτιμάται σε δολάρια και χθές βούλιαξε 13%, σήμερα ανακάμπτει 6,6%.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η μετοχή της γαλλικής Total υποχωρεί κατά 1,2% και της βρετανικής ΒΡ κατά 0,5%.

Οι εξελίξεις στη Ρωσία δημιουργούν κλίμα νευρικότητας και διάθεση αποστροφής επενδυτικού ρίσκου. Μετά την αύξηση μαμούθ στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που δημιούργησε πανικό και sell off στο ρούβλι, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προχώρησε σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, η οποία όμως, αγνοήθηκε από τις αγορές. Το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί κατά περίπου 1% έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ να διαβεβαιώσει άπαντες πως δεν θα επιβληθούν αυστηρότεροι κανονισμοί στις κινήσεις συναλλάγματος.

Η προσοχή στρέφεται επίσης στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της. Οι επενδυτές περιμένουν εάν η Τζάνετ Γέλεν θα στείλει ηχηρό μήνυμα στις αγορές για επικείμενη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο χρόνο. Εάν γίνει έτσι, τότε εκτιμάται πως τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών – εκ των οποίων και το ρούβλι, θα δεχθούν νέες πιέσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v