Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δε σηκώνει κεφάλι το ρούβλι μετά την παρέμβαση στην αγορά

Απώλειες 1,6% στο ρωσικό νόμισμα παρά την παρέμβαση της Μόσχας στην αγορά συναλλάγματος. Για πλήρη συναλλαγματική κρίση που θυμίζει 1998 μιλούν οι αναλυτές. Δεν θα επιβάλουμε αυστηρούς κανονισμούς στην κίνηση του συναλλάγματος διαβεβαιώνει ο Μεντβέντεφ.

Δε σηκώνει κεφάλι το ρούβλι μετά την παρέμβαση στην αγορά

Οι αγορές αγνοούν και την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της Μόσχας στην αγορά συναλλάγματος όπως αποδεικνύει η νέα πτωτική πορεία που ακολουθεί το ρούβλι. Παρά τη σαρωτική αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης την Τρίτη και τη σημερινή  παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών με 7 δισ. δολ., το ρούβλι κινείται και πάλι πτωτικά, καταγράφοντας υποχώρηση της τάξεως του 1,6% στο 68,5805 έναντι του δολαρίου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, το βράδυ της Τρίτης υπήρξε συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και της κεντρικής τράπεζας για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος. Αποτέλεσμα ήταν η κοινή απόφαση για παρέμβαση η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με το υπουργείο Οικονομικών της Μόσχας να δηλώνει ότι είναι έτοιμο να πουλήσει συνάλλαγμα έως 7 δισ. δολ. Αρχικά η αντίδραση των αγορών ήταν θετική, με το ρωσικό νόμισμα να καταγράφει ράλι έως και 6,6%. Σύντομα όμως, το κλίμα άλλαξε.

Μεντβέντεφ: Δεν θα επιβάλουμε περιορισμούς στις κινήσεις συναλλάγματος

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως θα υπάρξει νέα συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, στην οποία θα συμμετάσχει η κεντρική τράπεζα, αλλά επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Rosneft και της Gazprom. Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε πως το ρούβλι δεν βρίσκεται πλέον "στη βολική ζώνη για την οικονομία". "Η κατάσταση πρέπει να παρακολουθηθεί και να τεθεί υπό έλεγχο" δήλωσε.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι "δεν χρειάζονται αυστηροί κανονισμοί για την αγορά συναλλάγματος. Η ενέργειά μας πρέπει να βασιστεί στους μηχανισμούς της αγοράς". Απέδωσε μάλιστα την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος στη συμπεριφορά των Ρώσων εξαγωγέων. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας άλλωστε, δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα για χειραγώγηση στη συγκεκριμένη αγορά.

Αναλυτές αλλά και traders αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αντιδράσει επιβάλλοντας περιορισμούς στις κινήσεις των κεφαλαίων και του συναλλάγματος, «εναλλακτική που οι αξιωματούχοι στη Μόσχα συζητούν, αν και θεωρητικώς, εδώ και καιρό» όπως αναφέρουν οι Financial Times. Και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Ulyukayev, διαβεβαίωσε πως δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, η MSCI προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στις κινήσεις των κεφαλαίων ή του συναλλάγματος από το Κρεμλίνο θα οδηγήσει σε αλλαγή του status για τη ρωσική αγορά. Δήλωσε συγκεκριμένα πως η Ρωσία θα βγει από την ομάδα των αναδυόμενων αγορών και θα υποβαθμιστεί σε "Standalone Μarket" μαζί με χώρες όπως το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.

Η κριτική στις κινήσεις της κυβέρνησης

Ο Τιμ Ας της Standard Bank, πάντως, χαρακτήρισε την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών απίστευτο πράγμα. «Αφού η κεντρική τράπεζα έχει αποθέματα 413 δισ. δολ., γιατί ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών να βάλει το χέρι στην τσέπη για κάτι που θα επιφέρει τόσο μικρή αλλαγή; Δεν νομίζω ότι έχω δει ποτέ ένα νόμισμα να κάνει τόσο ακραίες κινήσεις σε όλη μου την καριέρα. Το ρούβλι ταχύτατα γίνεται μη διαπραγματεύσιμο, μπορεί αυτό ακριβώς να θέλει η κεντρική τράπεζα».

Το χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφει μικρή υποχώρηση, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο ήταν τις δύο τελευταίες ημέρες. Ο Micex υποχωρεί 1,7% στις 1.418 μονάδες, ενώ την Τρίτη είχε φτάσει στις 1.309, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο.

Οι αναλυτές, άλλωστε, δήλωναν επιφυλακτικοί ως προς τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του νέου εγχειρήματος από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας. Σημειώνουν ότι η πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού δεν βοηθά την κατάσταση. Το πετρέλαιο Brent συνεχίζει πτωτικά, αγγίζοντας τα 59,29 δολ. ανά βαρέλι.

Επίσης, οι αγορές περιμένουν και τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Εάν η Τζάνετ Γέλεν στείλει στις αγορές ηχηρό μήνυμα για επικείμενη αύξηση επιτοκίων, τότε τα νομίσματα όλων των αναδυόμενων – όπως και το ρούβλι – θα δεχθούν νέες πιέσεις.

Σημειώνεται πως το ρούβλι έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% από τις αρχές του έτους, αναβιώνοντας μνήμες από τη χρεοκοπία του 1998. Την Τρίτη και μετά την κίνηση του Πούτιν – που κάποιοι χαρακτήρισαν ρωσικό «σοκ και δέος» στην αγορά συναλλάγματος – να αυξήσει τα επιτόκια κατά 650 μονάδες βάσης, το ρούβλι βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφοντας πτώση 11% έναντι του δολαρίου.

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ούτε καν πριν από έναν χρόνο ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου» δήλωσε ο Σεργκέι Σβετσόφ, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας αναφερόμενος στη χθεσινή κάθετη πτώση. Το βράδυ της Δευτέρας, η κεντρική τράπεζα της Μόσχας αιφνιδίασε άπαντες αυξάνοντας τα επιτόκιά της κατά 650 μονάδες βάσης στο 17% σε μία απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει το ρούβλι. Οι αγορές την αγνόησαν εντελώς, με αποτέλεσμα το ρωσικό νόμισμα να καταρρεύσει 11%.  

Στη Ρωσία οι πολίτες ζούσαν σκηνές πανικού. Έτρεχαν να ψωνίσουν από τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ για να προλάβουν νέα βουτιά του νομίσματος. Η Apple ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι σταμάτησε τις διαδικτυακές πωλήσεις γιατί οι έντονες συναλλαγματικές διακυμάνσεις κατέστησαν ανέφικτο τον καθορισμό των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε απόλυτη συναλλαγματική κρίση» δήλωσε ο Αλεξάντερ Μοσελέι της Schroders και συμπλήρωσε: «Δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς θα σταματήσει». 

Η  κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Όπως διευκρίνισε ο Vl. Chistyukhin, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μηχανισμό που θα καταργήσει το trading στην αγορά συναλλάγματος.

Σφίγγει τον κλοιό η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κατάσταση για τη Μόσχα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη διεύρυνση των κυρώσεων που αφορούν τις επενδύσεις στη Χερσόνησο της Κριμαίας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές το εμπάργκο στην πώληση τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των μέτρων αυτών κατά τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. αργότερα εντός της εβδομάδας.

Όπως είχε μεταδώσει το Reuters στις 10 Δεκεμβρίου, οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση προς πολίτες της Ε.Ε. να αγοράζουν ή να επενδύουν σε εταιρείες στην Κριμαία, στην περιοχή της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία τον Μάρτιο προκαλώντας τη χειρότερη κρίση της Μόσχας με τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

 

Επιπτώσεις "ντόμινο"

Οι επιπτώσεις από τις δραματικές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις των δύο τελευταίων ημερών μεταδίδονται σε όλες τις διεθνείς αγορές αξιών και κεφαλαίου. Ενδεικτικά, σχεδόν όλα τα αισιόδοξα (bullish) δικαιώματα προαίρεσης επί του ρουβλίου που είναι εισηγμένα στην αγορά των ΗΠΑ δεν έχουν πλέον καμία αξία, ενώ στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο οι brokers ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι δεν δέχονται πια εντολές επί του ρωσικού νομίσματος.

Ειδικά οι traders και οι επενδυτές στην αγορά options συναλλάγματος βγήκαν εντελώς εκτός με την διολίσθηση 52% του ρουβλίου φέτος. Σε μια αγορά με εκατοντάδες bullish (με πρόβλεψη ανόδου) call options αξίας 15 δισ. δολ. και πλέον, μόνο ένα συμβόλαιο (ένα συμβόλαιο 5 εκατ. δολ. που λήγει σε ένα χρόνο από σήμερα) παραμένει κερδοφόρο στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v