Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχείς εναλλαγές προσήμων στις ευρωαγορές

Συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Μπαράζ θετικών εκπλήξεων για την ευρωζώνη ανατρέπει το αρνητικό κλίμα. Τι δείχνουν ZEW και εμπορικό πλεόνασμα. Βουλιάζει 10% ο RTS στην Μόσχα. Διατηρούνται οι πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο με το Brent κάτω από τα $60.

Έντονες είναι οι διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση καθώς το μπαράζ των αντικρουόμενων οικονομικών μεγεθών επηρεάζει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των βασικών δεικτών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν γρήγορα όταν δημοσιεύθηκε η υποχώρηση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τη γερμανική οικονομία. Ακολούθησαν όμως, δύο θετικές εκπλήξεις από το «μέτωπο» της οικονομίας: το άλμα στο εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης και ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη κλίματος ΖΕW για τη γερμανική οικονομία που άλλαξαν και πάλι το κλίμα, οδηγώντας υψηλότερα τους χρηματιστηριακούς δείκτες. 

Το μεσημέρι ωστόσο, και καθώς η κρίση στο ρούβλι τεντώνει παραπάνω τα νεύρα των επενδυτών, οι πιέσεις επιστρέφουν.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,84% στις 9258 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,61% στις 3.941 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,27% στις 6.166 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2%, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 0,84% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,07% στις 17.871 μονάδες.

Η προσοχή στρέφεται και στο χρηματιστήριο της Ρωσίας, όπου ο δείκτης Micex ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κάθετη πτώση 8%, εξαιτίας της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μαμούθ κατά 650 μονάδες βάσης. Το ρούβλι κατέγραφε άνοδο της τάξεως του 11%, αλλά σύντομα έχασε τα κέρδη του και πλέον υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Στο ρωσικό χρηματιστήριο, ο δείκτης Micex που αποτιμάται σε ρούβλια ενισχύεται 4% ενώ ο RTS που αποτιμάται σε δολάρια βουλιάζει 10%.

Στο στόχαστρο πάντως, παραμένει ο ενεργειακός κλάδος που πλήττεται από τη νέα πτωτική πορεία στην τιμή του πετρελαίου. Στην Κίνα, ο δείκτης PMI της HSBC για τις δραστηριότητες του βιομηχανικού κλάδου της Κίνας υποχώρησε κάτω από το 50 που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. «Η υποχώρηση του ΡΜΙ κάτω από το 50 είναι κακή είδηση» εξηγεί και ο  Will Yun της Hyundai Futures Corp. και συμπληρώνει: «Είναι μήνυμα ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει και δίνει στην κυβέρνηση της Κίνας νέους λόγους για να δράσει».

Η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου ήταν άμεση. Η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 2,3% στα 59,63 δολ., σπάζοντας το φράγμα των 60 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009. Τα futures Ιανουαρίου για την ποικιλία πετρελαίου WTI υποχωρούν κατά 2,1% στα 54,75 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v